CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Deniz Yücel’in tahliyesine değinen İnce, “Türkiye’de hapse girsin deyince ‘Emredersin’, çıkar deyince ‘Başüstüne’ diyen bir yargı var. Adalet yoksa eşitlik ve özgürlük de yoktur. Türkiye’ye en büyük kötülük umudun yok edilmesi oldu. Ülke uçurumun kenarında. Buna yeni heyecanla karşı koyabiliriz” dedi.

CHP'de genel başkanlık yarışı 2. kez Kemal Kılıçdaroğlu'na kaybeden İnce, "İddiam daha da güçlendi. Parti tabanının beni nasıl bağrına bastığını gördüm" dedi.

Kılıçdaroğlu'nu 'doğal Cumhurbaşkanı adayı' olarak niteleyen İnce, "Cumhurbaşkanı adayı olmaya mecburdur" ifadesini kullandı.

Sözcü'den Nil Soysal'ın sorularını yanıtlayan İnce'nin açıklamalarının bir kısmı şöyle:

CHP'nin 36. Kurultayı'nın adı “Adalet ve Cesaret Kurultayı” olmasına rağmen, siz “Adalet istiyorum” çıkışı yaptınız. Kendi partinizde “adalet” arayışınızı nasıl açıklıyorsunuz?

Türkiye'de hukukun üstünlüğü yok oldu. Adalet yok. Yargı talimatla hareket ediyor. Biz bunu hep söylüyorduk. Deniz Yücel'in tahliyesiyle bu kanıtlanmış oldu. Türkiye'de artık hapse girsin deyince “Emredersin”, çıkar deyince “Başüstüne” diyen bir yargı var. Yargının emir komuta altına girmiş olması Türkiye'nin birinci sorunudur. Çünkü adalet yoksa eşitlik, özgürlük, yurttaş hakları yoktur. Biz bundan şikayetçiyiz. Biz CHP olarak, 80 milyona ne diyoruz: Türkiye'de bunlar yargıyı perişan etti. Biz adalet ve yargı bağımsızlığını istiyoruz. Demokrasi istiyoruz. Türkiye'de nasıl demokrasi istiyorsak, CHP'de de öyle bir demokrasi olmalı. Bakın siyasette çok kullanılan bir sözdür: Kavgalı eve kız vermezler. Kavgalı partiye oy vermezler! Ama kendinde demokrasi yokken ülkede demokrasi istemek de inandırıcı olmaz. O zaman CHP'nin önce kendi içindeki problemlerini halledip, sonra millete dönüp, “Tek adam her şeyi belirlemiyor” diyebilmesi lazım. Ne yaptık? 2014'te bir cumhurbaşkanı adayı gösterdik. Bu cumhurbaşkanı adayında hiç kimsenin katkısı yok. 2014'teki adayı Sayın Genel Başkan tek başına belirledi.

Şimdi tüzük kurultayı var. Tüzük değişikliği için öneriniz üst üste 2 seçim kaybeden genel başkanın değişimi…

36. Olağan Kurultay'da Sayın Kılıçdaroğlu tekrar seçildi. Seçilen bir Genel Başkan, iki genel seçimde partiyi birinci parti yapamazsa bırakmalıdır maddesini tüzüğümüze koyalım diyorum ben. Siyaset tarihine bakın; liderler hep birinci seçimde seçilmiştir. Menderes, Demirel, Ecevit, Özal, Erdoğan, hepsi ilk seçimde gelmiştir. Onun için bunu zorlamamak lazım. Yani milletle inatlaşmamak lazım. Bakın kurultayda o koca salonu ben doldurmuş olabilir miyim? Kurultayı Genel Merkez yapıyor. Ama salonda Muharrem İnce'ye müthiş destek vardı. Bunu herkes gördü. İktidar, iktidar diye o salon inledi. Ben bu kurultayda sandıkta seçilmedim ama gönüllerde seçildim. Ama bu işleri kapattım artık. Bu parti benim partim. Bu partiye ömrümü verdim. Başarılı olması için elimden geleni yaparım. Şimdi tüzük değişikliği için 100 bin imza topluyorum. Parti üyeleri, sosyal medyada paylaştığım dilekçe örneğini imzalayıp, Muharrem İnce Yalova Milletvekili TBMM/Ankara adresine postayla gönderebilir. Bunu toplayacağımdan kuşku duymuyorum. Bakalım 100 bin üyenin teklifini ciddiye alacaklar mı?

2019 yılındaki seçimde cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?

Ben partimi zora sokacak hiçbir şey yapmam. Ama CHP'nin cumhurbaşkanı adayı 2014'teki gibi olmayacak. Bu kesin. Bunun için ne gerekiyorsa partililerimizle onu yapacağız. Yani partimi zora sokacak hiçbir şey yapmamakla beraber, partiye hiç kimsenin aday dayatmasına da izin vermeyiz. Partililerimizle, arkadaşlarımızla buna engel olacağız. Bu partide bir daha yetkiyi elinde bulunduran “ben karar verdim sizler tıpış tıpış gidip oy vereceksiniz” deme hakkını kendinde bulamayacak.

Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa destekler misiniz?

CHP Genel Başkanı bence doğal adaydır zaten. Yani Sayın Genel Başkan cumhurbaşkanı adayı olmaya mecburdur! Ama Kurultay'da ben Genel Başkan olsaydım cumhurbaşkanlığı adaylığı için ön seçime girecektim. Kemal bey de aday olmalıdır ve ön seçime girmelidir."

'DOĞRU BULMUYORUM'

İnce, tüzük değişikliğiyle ilgili olarak da "Gündemi Genel Merkez belirleyecek. Genel Merkez ‘Şu maddeleri değiştireceğim' diye bir taslak hazırlayıp, kurultay delegelerine gönderdi mi? Göndermedi. Delege oy kullanacak ama neyin nasıl değişeceğini şu anda biliyorlar mı? Bilmiyorlar. Ben de bilmiyorum. Bu baskın bir tüzük kurultayıdır. Muharrem İnce ‘Tüzüğü değiştirmek için 100 bin imza toplayacağım' dedi. Baskın bir kurultay yaparız, tüzüğü değiştiririz dediler. Doğru bulmuyorum bunu" dedi.

İnce'nin tüzük değişikliğine önerileri de şöyle:

Partinin cumhurbaşkanı adayını CHP üyeleri ön seçimle belirlesin.

50 kurultay delegesinin imzası ile aday adayı olunabilsin.

Genel Başkan, iki genel seçimde partiyi birinci yapamazsa bıraksın.

Kaynak: Sözcü