Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Çin ile yaptığı korona virüs aşısı sözleşmesiyle ilgili iddiaları gündeme getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi veren Emir, Bakanlığın Çin ile yaptığı anlaşmanın detaylarını açıklamadığını ifade ederek, “Faz-3 çalışması bitmeden nasıl sözleşme imzalandı? Sözleşmede aracı firma kullanıldı mı?" sorularına yanıt istedi.

CHP’nin tıp hekimi kökenli milletvekillerinden Emir, Çin ile yapılan anlaşmanın hangi yerli firma üzerinden yapılacağını da merak ederek, Biontech/Pfizer ve Moderna aşılarında ise halen bir gelişme olmadığını hatırlattı.

Emir önergesiyle ilgili ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

"NE KADAR ÖDENDİ"

 Çin'den alınacağı söylenen aşı ile ilgili Sağlık Bakanı'nın halkı aydınlatması gerekiyor. Henüz Faz-3 çalışması tamamlanmamış olan Çin aşısının Türkiye'deki çalışma sonuçlarına ilişkin kamuoyuna net bir bilgi verilmiyor. Sağlık Bakanı, toplumu aydınlatacak net bir açıklama da yapmadı ve yapmaktan kaçınıyor. Faz-3 aşaması tamamlanmamış bir aşı için nihai anlaşma imzalayamazsınız, sözü edilen anlaşmanın opsiyonlu olması gerekiyor.

Ama Sağlık Bakanı, nihai bir anlaşma yapılmış gibi bir algı yaratıyor. Tıpkı grip aşısında yaptıkları gibi halkı oyalama yoluna gittikleri çok açık ve net bir şekilde görülüyor. Sözleşmenin detaylarıyla ilgili bilgi verilmemesi parasal açıdan da soru işaretleri doğuruyor. Grip aşısında ve test kitinde sabıkalı olan Sağlık Bakanlığı, bu sözleşmenin hangi yolla yapıldığını açıklamak zorunda.

Aracı bir ilaç firması mı kullanıldı yoksa kurulduğu günden bu yana adı birçok usulsüzlükle anılan USHAŞ şirketi aracılığıyla mı sözleşme yapıldı? Aşı Çin'den ne kadara alınıyor, Sağlık Bakanlığı’na maliyeti ne oluyor? Bu sorular mutlaka yanıtlanmalı.”

“BAKANLIK BİLGİ VERMEKTEN KAÇINIYOR”

Sağlık Bakanı hala toplumu bilgilendiriyormuş gibi yapıp bilgi vermekten kaçınıyor. Dün yaptıkları Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptıkları açıklamalarda da, aşının detaylarıyla ilgili birçok soru yanıtsız kaldı. Sözleşme hangi şartlarda yapıldı? Aşıyı kim, nasıl getirecek? Faz-3 çalışması ne olacak? Biontech/Pfizer ve Moderna aşıları ne olacak? Sağlık Bakanı, halen süreci şeffaf yürütmekten çok uzak.”

Kaynak: Anka