CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Salih İzzet Erdiş'in avukatlarıyla birlikte parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Salih İzzet Erdiş'in yıllardır tecritte tutulduğunu belirterek ''28 Şubat'la hesaplaşmanın yolunun o dönemin doğurduğu mağduriyetleri gidermekten geçtiğini'' söyledi.

 

Hüseyin Aygün, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla Bolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan ve kamuoyunda ''Salih Mirzabeyoğlu'' olarak bilinen, İBDA (İslami Büyük Doğu Akıncıları) fikrinin lideri olduğu ifade edilen Salih İzzet Erdiş'in yıllardır tecritte tutulduğunu belirtti.

 

CHP'li Aygün, ''Mirzabeyoğlu davasının, 28 Şubat'la hesaplaşma konusunda hükümetin samimiyetsizliğini bir kez daha ortaya koyduğunu savundu.

 

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, sözlerinde şunları kaydetti:

''Eğer DGM'ler hukuksuz mahkemelerse, 1990'lı yıllarda mağdur olmuş bütün kişilerin sorunlarına çözüm bulunması gerekir. Mirzabeyoğlu da bunlardan biridir. Yıllardır tecritte tutulmaktadır. Hükümet bir taraftan 28 Şubat'la, darbelerle hesaplaştığını iddia ediyor, diğer yandan tecrit, işkence ve çeşitli mağduriyetlerin sürmesi karşısında ses çıkarmıyor.

 

Mirzabeyoğlu Davası, 28 Şubat'la hesaplaşma konusunda Hükümetin samimiyetsizliği hakkında bilgi vermektedir." dedi

 

Salih İzzet Erdiş'in avukatı Ali Rıza Yaman da ''Mirzabeyoğlu Davası''nın başladığı tarihin 28 Aralık 1998 olduğuna işaret ederek, ''Salih Mirzabeyoğlu, eşi ve çocuğuyla birlikte o zaman için ilkokula giden diğer çocuğunu almak üzere okula gittiğinde saldırıya uğramıştır. Bu kişilerin polis oldukları Emniyet'te anlaşılmıştır'' diye konuştu.

 

Avukat Ali Rıza Yaman, Erdiş'in sistematik fiziki işkencelerle geçen bir yargılama sürecinden sonra ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildiğini, çeşitli F Tipi cezaevlerinde tecritte tutulduğunu ve halen ''telegram'' (zihin yönlendirme) adı verilen bir işkenceye maruz bırakıldığını iddia etti.

 

Ali Rıza Yaman, ''Saldırıya uğradığında 41 eseri bulunan Salih Mirzabeyoğlu, olağanüstü bir dönemde, DGM'nin yargılayıp mahkum ettiği bir kişidir. Bu bakımdan dava yeniden görülmelidir. Eğer 28 Şubat'la hesaplaşılacaksa, darbenin sonuçlarından başlanılmalıdır. Mirzabeyoğlu davası, bu sonuçların en önemlileri arasındadır'' dedi.