CHP’li Tanrıkulu, Meclis’te bir ‘hakikatler komisyonu’ kurulması çağrısını Diyarbakır’da yaptı. Tanrıkulu, komisyonun 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana tüm faili meçhul cinayetler ile kayıpları araştırmasını istedi.

Türkiye genelinde olmak üzere Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı ve son kurultayla Kılıçdaroğlu’nun kurmayları arasına giren Sezgin Tanrıkulu önceki gün VATAN’ın duyurduğu ‘hakikat komisyonu’ çağrısını dün yaptı. Toplumsal barışın tesisi içi, temiz bir sayfa açılırken yakın tarihin en travmatik, en acılı zamanlarından bazılarını ele alarak bu dönemlere ışık tutacak, bu dönemlerde yaşayanları kayıt altına alacak bir hakikat komisyonunun Meclis çatısı altında kurulmasının önemli olduğunu ileri süren Tanrıkulu, CHP’nin daha önce mecliste, derin gerçeklerin ortaya çıkarılması kapsamında çalışmalarda bulunduğunu hatırlattı. CHP’nin 1995 tarihli raporunun TBMM Faili Meçhul Siyasi Cinayetleri Araştırma Komisyonu’nun kurulmasında öncülük ettiğini söyleyen Tanrıkulu, şöyle devam etti:

KAYIPLAR, FAİLİ MEÇHULLER, İNFAZLAR...

“Türkiye’de, son çeyrek yüzyıla baktığımızda, faili meçhul cinayetler, kayıplar, toplu infazlar, işkence, güç kullanarak yerleşim yerlerinin boşaltılması ve zorunlu göç gibi ihlallerle örülü bir geçmişle karşı karşıyayız. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye, çeşitli eksenlerde siyasi ve sosyal kutuplaşmaların giderek arttığı Türkiye’de, bu ayrışmalar siyasetin etkin işleyişini de kilitliyor. Bu nedenle geçmişe yönelik objektif bir gerçeklik arayışına girilmesi, mağdurların yaşadıklarının tarihin kaydına geçirilmesi için dünya genelinde kullanılan yöntem de, resmi hakikat komisyonları kurulmasıdır. Toplumsal barış ve demokratikleşme ihtiyaçlarımıza uygun düşecek hakikat komisyonu modelini hep birlikte oluşturmalıyız. Bu konuda, başta sivil toplum örgütleri ve üniversiteler olmak üzere toplumun her kesiminde çalışmalar yapılması gerekiyor. Fakat bütün bunların somut bir hedefe yönelebilmesi için, öncelikle parlamentoda grubu bulunan partilerin bir araya gelerek bir mutabakat aramaları şarttır. Bu amaçla diğer partileri buradan göreve çağırıyoruz.”

‘GENİŞ YETKİLERİ OLMALI’

Komisyonun, bir yasayla kurulması, bağımsız ve geniş yetkilere sahip olması, devlet kurumlarının komisyon çalışmalarına her türlü destek ve kolaylığı sağlamakla yükümlü tutulması gerektiğini anlatan Tanrıkulu, komisyonun görevinin ise 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana gerçekleşmiş faili meçhul cinayetler ile kayıp olaylarını araştırmak olarak tanımlanması gerektiğini anlattı. Tanrıkulu, komisyonun, kamuoyunda demokrasiye ve insan haklarına bağlılıklarıyla bilinen, tarafsız isimlerden oluşmasını da önerdi.

Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır CHP İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, seçim sonrasında yeni bir anayasanın Türkiye’de gündemin ana maddesi olacağını, bu büyük sınava hazırlanırken, politik olarak her alanda temiz bir sayfa açmak gerektiğini söyledi.

VATAN