Köşk adaylığı hakkında Başbakan Tayyip Erdoğan'dan sonra eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da adının geçmesi üzerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tavrını “Sivil bir aday olmalı” diyerek netleştirdi.

Radikal’den Deniz Zeyrek’e konuşan Kılıçdaroğlu, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı konusunda diğer muhalefet partileriyle görüşme hazır olduğunu ifade ederken, bu adayda olması gereken nitelikleri de saydı. Kılıçdaroğlu’nun ”[Aday] Sivil biri aday olmalı. Ortak paydada buluşursak anlaşırız” ifadesini kullanması, son günlerde Başbuğ’un ismi etrafında dönen adaylık tartışmasında partinin fikrini ortaya koyduğu şeklinde yorumlandı.

Kılıçdaroğlu, “Ben siyasi kimliği, bir partiye aidiyeti olmaması gerektiğini söyledim. Sivil biri de olmalı. Dünya dengelerini iyi okuyan, iyi eğitim almış birisini isteriz. Her yurttaşın kabul edeceği biri olmalı. Adı ittifak veya başka bir şey olabilir, karşıtlığım yok. Her partinin Türkiye’yi temsil edebilecek, güven veren bir insanın o koltukta olmasını isteyeceğine inanıyorum. Ortak bir payda olursa, o payda üzerinde de adaylar üzerinde de düşünülür” dedi.

ERDOĞAN ADAY OLURSA HALK SEÇMEZ

Başbakan Erdoğan’ın aday olup olmayacağı konusunda ise tahmin yürütmeyen Kılıçdaroğlu, “Aday olursa halkın seçeceğini düşünmüyorum” iddiasında bulundu.  

Erdoğan’ın adaylığıyla ilgili ortaya atılan ‘partili Cumhurbaşkanı’ iddialarına karşılık CHP lideri, “Adayın parti aidiyetinin olmamasını söyledim. İktidarın dillendirdiği partili cumhurbaşkanı da anayasaya aykırı. Abdullah Gül mü, Başbakan mı aday olur sorusu için de bir tahminim var ama girmek istemiyorum. Yalnız Başbakan olursa, halkın kendisini seçeceğini düşünmüyorum. Bunca şaibeye bulaşmış biri o makama çıkamaz. Halk da bunu söyleyecektir” dedi.

BAŞKENTTEKİ BİR SEÇİM ŞAİBE DAMGASI TAŞIYAMAZ, YENİLENMELİ

Ankara’da oldukça çekişmeli geçen yerel seçimin ardından sonuçlar konusunda yaşanan belirsizliğe de değinen Kemal Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: “Başkentteki bir seçim, şaibe damgasını taşıyamaz, bu demokrasiye de hukuka da YSK’ya da zarar verir. Şaibe algısı mutlaka giderilmeli, seçim yenilenmeli. Aradan bu kadar süre geçmesine rağmen sonuç açıklanamıyor, binlerce kişi YSK’nın önünde kalıyorsa bu kaygı ciddidir. Demokrasi tarihimizde bu kadar şaibeli bir seçim Ankara’da ilk kez oluyor.“