Başbakan Erdoğan’ın “Dersim” konusundaki sözlerine CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan destek geldi. İl örgütü olaylar nedeniyle Dersim halkından özür dilediğini açıkladı.

 

CHP Diyarbakır İl Örgütü binasında basın mensupları ile bir araya gelen İl Başkanı Muzaffer Değer, son dönemde tartışılan Dersim olayları üzerine bugün Başbakanın Dersim'de yaşanan olaylarda binlerce insanın öldürülmesi katledilmesi ve göç ettirilmesine dair Başbakan tarafından dört ayrı belgenin açıklanmasını izlediklerini söyledi.

 

Değer, "Dört ayrı belgenin okunmasında tüylerimiz diken diken oldu gözlerimden yaşlar aktı. Biz CHP olarak geçmişimizle hesaplaşmamız gerekirken yüzleşmemiz gerekirken özür dilememiz gerekirken CHP'nin yapması gerekeni başka bir partinin yapmasını ve devlet adına özür dilemesini gördük. Dersim faciası karşısında Dersimli Tuncelili yurttaşlarımızdan CHP Diyarbakır İl Başkanı olarak il örgütüm adına Dersim'de yaşanan olaylardan dolayı Dersim ve Tunceli halkından özür diliyorum. Dersimli acılı Alevi kardeşlerimizin acılarını yüreğimizde hissediyoruz. Yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Biz CHP olarak geçmişimizle yüzleşmeli ve özür dilemeliyiz" dedi.

 

"GEÇMİŞTE YAPILANLARLA YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR"

 

Daha sonra bir gazetecinin 'Merkez özür dilemezse örgüt olarak istifa edecek misiniz'? sorusuna Değer, "Partimizin gereken adımları atacağına inanıyorum. Madem biz örgüt partisiysek genel merkezimizin de bizi dinlemesi gerekir. Geçmişte yapılanlardan dolayı bizim bir hatamız var ise mutlaka yüzleşmemiz gerekir" diye cevap verdi.

 

Başka bir gazetecinin 'Dersim olayları hakkında beyanat veren CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'e CHP tarafından soruşturma başlatıldığını bu durumdan dolayı size de soruşturma açılabilir mi'? sorusuna ise Değer, "Bizden savunma istemeyebilirler. Bunlar ayrı konu. Ben genel merkezin alacağı tasarrufları değerlendirmiyorum bunlar bizim haddimize değildir. Partimizin bu konuda bir adım atmasını bekliyoruz. Yani her dönem önümüze Dersim'in konmasından artık bıktık. Bununla yüzleşmeliyiz. Bu Türkiye'nin gerçeğidir. Ne varsa, Başbakan bu arşivleri insanlara açmalıdır. Dersim dönemindeki arşivler açılmalıdır. Orada CHP olarak bir hatamız var ise mutlaka gerekeni yapmamız gerekiyor" dedi.

 

Bir gazetecinin Başbakan haklı mı?' sorusuna da Değer, "Ben haklıdır anlamında söylemiyorum. Sadece birkaç belgeyi değil o günkü Dersim ile ilgili bütün belgelerin açıklanmasını istiyorum" şeklinde cevapladı.