Türkiye’de Kürt Sorunu üzerine önemli konular tartışılıp, çözüm için nasıl mesafe alınabileceği cesurca ortaya konulurken ana muhalefet partisi her şeyi 30 yıl geriden takip etmeye devam ediyor.

Van’da gerçekleştirilen CHP’nin Kürt Sorunu’na nasıl bakması gerektiğini belirlemek için yapılan toplantıda, Demokratik Özerklik, silahların susması için yapılması gerekenler, Öcalan’ın bu süreçte nasıl bir misyon yüklenebileceği, çatışma yerine müzakere, siyasal af, KCK davaları, İrlanda, İspanya gibi deneyimlerden yararlanma gibi hiçbir temel mesele konuşulmadı.

Toplantı sonrası Kılıçdaroğlu 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü'nden bir gün önceye denk gelen açıklamasında, “Anadilde eğitime sıcak bakıyoruz, ama bugün çözülebilecek bir  mesele değil” dedi.

Böylece, CHP’nin bu sorunu da çözme niyetinin, böyle bir ufkunun olmadığını belirtmiş oldu...

VAN - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anadilde eğitime sıcak baktıklarını, ancak anadilde eğitim için hala erken olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu “Anadilde eğitim bugün için çözülebilecek bir sorun olduğuna inanmıyoruz” dedi.

CHP'nin, Van'ın Edremit ilçesi Merit Şahmaran Oteli'nde düzenlenen, partinin Kürt sorununa yaklaşımının tartışıldığı 3 günlük ''Siyasette Başarı Stratejisi Çalışması'' sona erdi.

Çalışmanın sona ermesi ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “'Beyin fırtınası”' olarak adlandırdıkları toplantıda CHP olarak, dinleyici konumda olduklarını, pek çok şey öğrendiklerini belirtti.

Toplantı hakkında bilgi veren Kılıçdaroğlu, “Tartışmaların önemli noktalarından birisi de Kürt sorununu CHP nasıl çözmelidir, Kürt sorununa CHP nasıl bakmalıdır? Nasıl bakmalıdır ki ‘çözerse CHP çözer’ anlayışı toplumda egemen olsun. Zaten bu anlayış var, değişik yerlerde söyleniyor. Bu algıyı güçlendirmek için CHP ne yapmalıdır? Bu konu tartışıldı'' diye konuştu.

CHP'nin uzun süre bölgeye gelmemesi, kopukluğun oluşması ve bu sürecin uzun devam etmesi CHP'nin bu bölgede kan kaybetmesine yol açtığını belirten Kılıçdaroğlu, toplantıya katılanlar “Doğu ve Güneydoğu Anadolu insanıyla daha fazla buluşmayı önerdiler” dedi. Bölgede, bazı kesimlerce ''CHP algısının'' negatif olduğunun konuşmacılar tarafından ortaya konulduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, eleştirileri ve önerileri dikkate alacaklarını söyledi.

ÖCALAN’IN ROLÜ GÜNDEME GELMEDİ

Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, toplantıda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde oynayabileceği rolle ilgili bir konunun gündeme gelmediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, ''Benim bulunduğum bütün tartışmaların içinde böyle bir olay gündeme gelmedi. Böyle bir tartışma da söz konusu olmadı ama değişik görüşler kanaat önderleri tarafından dile getirildi'' dedi.

ANADİLDE EĞİTİM İÇİN HALA ERKENMİŞ

Demokratik Özerklik konusunun da gündeme gelmediğini belirten Kılıçdaroğlu, ancak anadilde eğitim konusunun tartışıldığını belirtti. Anadilde öğrenime sıcak baktıklarını belirten Kılıçdaroğlu, ancak anadilde eğitim için halan erken olduğunu ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, “Anadilde öğretime sıcak bakıyoruz, anadilde eğitimin bugün için çözülebilecek bir sorun olduğuna inanmıyoruz'' dedi.

Kılıçdaroğlu basın toplantısından sonra kent merkezinde Beşyol mevkiinde bulunan Beşyok Taksi Durağı'nı ziyaret etti. Ziyaret sırasında etrafta bulunan bir grup Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri zılgıt, alkış ve yuhalayarak protesto etti.

ANF