CHP'de yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde gündeme gelen 'vatandaşlık tanımı' tartışması ulusalcılar ile yenilikçiler arasındaki 'mektup savaşı'yla devam ediyor.

Radikal'den Miray Çimen'in haberine göre, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi de olan CHP Milletvekili Atilla Kart, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları” ifadesini kullandı. Açıklamadan bir gün sonra CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler, Kart’a bir mektup yazarak, “Türk vatandaşlığını reddiyorsunuz” dedi. Kart da Ayman’a mektupla yanıt vererek, “Kimlik ve aidiyetin dayatılmaması” uyarısında bulundu.

Kart’ın 6 Mayıs tarihli basın toplantısında “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları” sözünü kullanması üzerine Güler ikinci bir mektup kaleme alarak, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Grup Başkanvekillerine gönderdi. Mektupta, “Türkiye devleti ve milleti bölünmez bir bütündür. Değerlendirmeleriniz ile Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak seslenmek yoluyla Türk vatandaşlığını reddiyorsunuz. Üniter, ulusal devlet ilkelerini anayasa’dan açıkça silmek isteyenlere katkı sağlamış oluyorsunuz” dediği öğrenildi.

‘SORUNLU BİR ÜSLUP’

Kart da Güler’e yanıtını mektupla verdi. Kart’ın, Güler ve bilgilendirme amaçlı Kılıçdaroğlu’na gönderdiği, iki buçuk sayfalık mektupta aydın olmanın, bilim insanı olmanın gereklerinin ifade edilerek, “Sorunlu abartılı üslubunuzdan, buyurgan ve mütehakkim tavırlarınızdan, yargılarınızdan, kişisel olarak ayrıca rahatsızlık duyuyorum” dendiği öğrenildi. Kart’ın, böyle bir tarzın bilim insanı sıfatıyla örtüşmediğini kaydettiği belirtildi.

Kendi kişisel çalışmalarını da özetlediği mektubunda Kart’ın temel hak, özgürlükler ve vatandaşlık tanımı konusundaki görüş ve düşüncelerini de belirttiği kaydedildi. Kart’ın; üniter yapı, kadın hakları, halk devrimi, Köy Enstitüleri, harf devrimi, Türk ulusu ve Mustafa Kemal Atatürk ’ün ilkelerinin kazanımlar olduğunun vurgulandığı mektubunda, bu kazanımların içinin temel hak ve özgürlükler ile doldurulduğu takdirde CHP’nin görevini yapmış sayılacağının altını çizdiği ifade edildi.