CHP’nin iki gün sürecek kurultayı bugün başlıyor. Kılıçdaroğlu’nun seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Asıl yarış PM için olacak. 

CHP Genel Başkanlığı için adaylıklarını açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski milletvekili Umut Oran’ın adaylıktan çekilmesi ile Kemal Kılıçdaroğlu karşısında aday olacağını açıklanan tek isim milletvekili Mustafa Balbay kaldı. Balbay, genel başkanlık için delegelerin yüzde 10’unun imzasını almak zorundaydı. Fakat Balbay sadece 92 imza toplayabildi.

Tekrar genel başkan seçilmesine kesin gözle bakılan Kemal Kılıçdaroğlu için asıl önemli sınav Pazar günü gerçekleşecek.

Parti üst yönetiminde önemli değişiklikler yapacağını daha önce dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu bu değişiklikleri örgütüne kabul ettirebilecek mi? Pazar günü CHP delegeleri öncelikle Parti Meclisi üye seçiminin şekline karar verecek. Seçimin blok liste mi, yoksa çarşaf liste ile mi yapılacağı oylanacak.

CHP lideri bu konuda görüş belirtmedi “delege karar verecek” demekle yetindi. Bu oylamanın ardından yapılacak parti meclisi seçiminde genel başkanın sunduğu isimler delegelerin beğenisine sunulacak. Bu listede yer alan isimler Kemal Kılıçdaroğlu’nun partide yaratmayı tasarladığı dönüşümler hakkında fikir verecek.

CHP’de Kurultay’ın ilk gün ayrıca bir Tüzük Değişikliği Komisyonu’da oluşturulacak. Bu komisyonun bazı tüzük değişikliklerini delegelerin onayına sunması bekleniyor. Yeni hazırlanacak tüzükte milletvekili adaylığı için bazı kısıtlama ve genel merkez kontenjan kısıtlaması getirilebileceği beklentisi hâkim.

Eğer bu değişiklikler gerçekleşirse CHP’de yıllardır milletvekilliği yapan bazı isimlerin önümüzdeki dönemde aday olmaları mümkün olmayacak.
Kurultay nedeniyle binlerce polis ve güvenlik görevlisi güvenlik önlemi aldı.