CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda seçilen Parti Meclisi (PM) üyeleri, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

CHP Parti Meclisi seçimi büyük çekişmelere sahne olmuştu.

Partinin dış politkasına yön verecek isim olarak CHP'de PM adayı olan Murat Özçelik, delegelerden yeterli desteği alamamıştı. Benzer bir durum da CHP'li Erdoğan Toprak'ın başına gelmişti. Her iki isim de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni başdanışmanları oldu.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu PM toplantısında yaptığı konuşmada asansör faciasıyla ilgili olarak hükümeti sert dille eleştirdi. 

İSTİFA ÇAĞRISI


CHP lideri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e istifa çağrısı yaparak şunları kaydetti:

"İş cinayetlerinde Avrupa'nın birincisiyiz, dünyanın da üçüncüsüyüz. Nasıl bir demokrasidir, nasıl bir hukuktur, nasıl bir ekonomik anlayıştır bu. İnsanın açıkca, vahşi kapitalizme teslim edilip, ölüme mahkum edildiği bir süreci yaşıyoruz. Böyle bir tabloyu ben içime sindiremiyorum.

'Maliyet zorlaması var...' Beyefendi sanki muhalefet partisinin milletvekili. Bu kişi Bakan. Bütün bu şikayetlerin önlemini alması gereken kişi, ama şikayet ediyor. Merak ediyorum o koltukta niye oturuyor? Şikayet etmek için mi önlem almak için mi? Bu da zamana uygun olarak 'balonu nasıl hafifletebiliriz, tepkiyi nasıl biraz dindirebiliriz' o amaçla söylenmiş sözler. Samimi değiller. Soma faciasından sonra milletvekillerimiz yeraltı madenlerinde 'yaşam odası kurulsun' dile önerge verdiler. İnsanlar patlama olsa da ölmesinler diye. 19 yıldır ILO'nun öngördüğü bu sözleşmeyi Türkiye imzalamıyor.

Görüşmeler yapılırken Bakan Faruk Çelik kürsüde oturuyordu, önergeye ret oyu verdi. 'Kabul etmiyoruz.' Yani, 'insanlar ölebilirler' dedi. Hani kar hırsı, hani maliyet hırsı, kar hırsına teslim oldun sen, vahşi kapitalizme teslim oldun sen... Neden şikayet ediyorsun şimdi. O görevi derhal bırakması ve oradan istifa etmesi gerekir, onurlu bir insanın. Bu cümleleri ettikten sonra. Hem bu cümleleri edeceksin hem yaşam odalarına karşı çıkacaksın"