CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin yerel seçimlerde hiçbir partiyle ittifak yapmayacağını söyleyerek, "Bizim böyle bir düşüncemiz de yok, niyetimiz de yok. Her tarafta CHP amblemiyle seçime gireceğiz" dedi.

YEREL SEÇİMLERE MHP İLE Mİ GİRİYORLAR?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği (YBTB) Genel Başkanı Şeyda Açıkkol ve YBTB üyesi il televizyonları temsilcileriyle iftar yemeğinde buluştu. Ulusal medyadan gazetecilerin de katıldığı iftar yemeğinde Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Ergenekon Davası ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Olağan mahkemede yargılama olmamıştır, olağan yargıçlar yargılamamıştır, olağan savcılar iddianame hazırlamamıştır, talimatlarla belli yerlerde hazırlanan iddianameler orada seslendirilmiştir. Olay budur" diye konuştu.

"Benim Türkiye’de yargıya güvenim yok" diyen Kılıçdaroğlu, "Eğer yargı siyasi otoritenin emrine girmişse o yargıya hiç kimse güvenmesin. Ve hiç kimse ’ben gideyim mahkemede adalet ararım’ öyle bir şey yok artık. Ülkeyi bu noktaya getiren nedir, yargının siyasallaşmasıdır. Yargı siyasallaşmamalı, yargıyı siyasallaştırırsınız onun ucu toplumu felakete götürür" dedi.

Bir soru üzerine Genelkurmay eski Başkanı’nın terör örgütüne üye olmaktan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını, diğer yandan da teröristlerin serbestçe yurdu terk etmelerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Terörle mücadele etmek hepimizin görevidir. Terörün bir insanlık suçu olduğunu hepimiz biliyoruz, bütün dünyada biliyor. Terörle mücadele edenlere de saygı duymamız gerekir" dedi.

"Teröre karşı ortak tepki vermek gibi bir geleneği oluşturmak durumundayız" diyen Kılıçdaroğlu, "Yıllarını terörle mücadeleye vermiş insanların terörist olarak tutuklanıp hapse atılması benim kabul edeceğim bir şey değil arkadaşlar" diye konuştu.

"Bugüne kadar ki mahkeme sürecine baktığımızda pek çok yerde önyargı ile hareket edildiğini görüyorsunuz" diyen Kılıçdaroğlu, "Bir insan darbeyi ne zaman yapar, elinde silah varken yapar herhalde. Sincan’da tanklar yürümüştü değil mi? Darbeye teşebbüs sayılmadı, o insanlar yargılanmadı, bir de üstün hizmet madalyası verdiler. Bu çifte standart nedir? Tank yürütene bir şey yok, öbür tarafta ’darbecisin’ diye alıyorum seni. Yapılan sağlıklı yargılama değil" şeklinde konuştu.

"DENİZ FENERİ DAVASI, KUL HAKKI YİYENLERİN AKLANDIĞI BİR DAVADIR"

Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine Ergenekon Davası ile Deniz Feneri davasını da kıyasladı. Kılıçdaroğlu, "Deniz Feneri Davası kul hakkı yiyenlerin aklandığı bir davadır. Deniz Feneri Davası; kurban paralarının, zekat paralarını, fitre paralarını yiyenlerin davasıdır ve onların aklandığı bir davadır. Deniz Feneri Davası, kul hakkı yiyenlerin Başbakan tarafından sırtının sıvazlandığı bir davadır. O davanın sağlıklı sonuçlanması mümkün değil. Bırakın onların yargılanmasını onar hakkında iddianame hazırlayan savcılar görevden alındı biliyorsunuz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın, İlker Başbuğ için güzel ve olumlu sözler söylediğini, fakat Başbuğ için bir şey yapmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın diğer yandan ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan için 24 saatte yasa değiştirdiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Peki Genelkurmay Başkanı için neden yapmadı? Samimi değil, çifte standart uyguluyor. Ülkenin Başbakanı, mesai arkadaşı, düzgün insan, her türlü olumlu şeyleri söylüyor, mahkeme kararı veriyor, terörist diye müebbet hapse mahkum ediyor. Sizin aklınız karıştı mı acaba, nasıl bir tablodur bu? Bu tabloyu nereye oturtmak gerekiyor? Tablonun oturacağı bir yer var; o da yargılama sürecinin sağlıklı olmadığıdır" şeklinde konuştu.

"YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAK GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK"

Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine ise yerel seçimler konusuna değindi. Yerel seçimlerde birbiriyle çekişmek için aday olanların üzerini çizeceğini açık ve net bir dille ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bizim belediyeyi veya adayı kötüleyerek yola çıkan arkadaş hiç aday olmasın çünkü onu aday yapmayacağız" dedi.

Bir gazetecinin üstü kapalı olarak CHP-MHP ittifakını hatırlatarak, "CHP yerel seçimlerde ittifak yapacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "İttifaklar konusunu ben de sizler gibi gazetelerden okuyorum. Bizim böyle bir düşüncemiz de yok, niyetimiz de yok. Her tarafta CHP amblemiyle seçime gireceğiz" cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Haberal için parlamentoyu olağanüstü toplayacak mısınız?" sorusuna da, "Hayır, olağanüstü bir durum yok. Ekim ayında parlamento açıldığında Sayın Haberal da yemin görevini yerine getirir" diye konuştu.

"DAVUTOĞLU HADDİNİ BİLMİYOR"

Kılıçdaroğlu, konuşmasının bir bölümünde ise dış politikayı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu sert sözlerle eleştirdi. "Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’dur" diyen Kılıçdaroğlu, "Dünyayı bilmiyor, dünyadaki ülkeleri bilmiyor, bölgesindeki ülkeleri bilmiyor, en önemlisi de haddini bilmiyor. Bir ara Rusya’yı dizayn etmeye kalktı, öbür gün sözünü geri aldı. Parmakla çağırılan bir dışişleri bakanı, bu ayıp bile ona yeter" şeklinde konuştu.

AK Parti hükümeti için "Ayakları yere basmıyor bunların, dünyayı bilmiyorlar" diyen Kılıçdaroğlu, "Suriye’yi Libya gibi gördüler. Suriye’yi okumasını bilmiyorlar. Hani Suriye’de namaz kılacaktın, ’3-4 haftası kaldı’ diyorlardı, 2 yıl oldu" dedi.

"MISIR’DAKİ OLAY DARBEDİR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının bir bölümünde ise Mısır’daki duruma değindi. Mısır’da yaşanan gelişmelere açık dille ’Darbe’ diyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Mısır’daki olay ’evet’ darbe. Peki Türkiye ne yapmalıydı? Türkiye şu çağrıyı yapmalıydı; ’biran önce demokratik yaşama geri dönülsün, Mısır Türkiye için de çok önemlidir, Ortadoğu, Arap dünyası için de çok önemlidir. Kardeş Mısır’ın ve Mısır halkının demokrasiye biran önce geçmesi dünya açısından çok önemlidir. Biz biran önce her türlü desteği verebiliriz’ diye bir dil kullanmalıydı.

Ne yaptı Sisi’yi düşman ilan etti. Onlar da ’Gazze’ye gidemezsin’ diye karar aldılar. Kim karlı, kim zararlı. Dış politika duyguyla yürütülecek bir politika değildir. Dış politikada aklın egemen olması lazım. Ülke çıkarlarının egemen olması lazım. Ortadoğu’ya bakın, hiçbir ağırlımız yok. Başbakana bakın ne Ortadoğu’da, ne Avrupa’da, ne Uzakdoğu’da hiçbir ağırlı yok. Kaybetti. Otoriter, duygularına egemen olamayan baskıcı bir Başbakan tipi çıktı karşımıza. Bütün dünya böyle görüyor artık. Gezi Parkı olaylarında da bunu perçinledi zaten. Gezi’yle Mısır’ı karıştırıyor, ikisinin arasında hiçbir ilgi yok."

"SURİYE SINIRI YOL GEÇEN HANINA DÖNDÜ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ayrıca hükümetin istihbarata göre hareket etmesini de eleştirdi. "İstihbaratla devlet yönetilmez" diyen Kılıçdaroğlu, "Bakın bir şey olur, ’aldığımız istihbarata göre’. İstihbarat aldıysa önlemini alırsın, önlemini vatandaş için almazsın ki. Gidersin teröristse yakalarsın adamı hapse atarsın. Sen ne yapıyorsun, vatandaşlara ’Silivri’ye gitmeyin’. Niye, DHKP-C eylem yapacakmış. Ee o zaman git DHKP-C’yi yakala" şeklinde konuştu.

Son günlerde Suriye sınırında yaşanan ’kaçakçı’ sorununa da değinen Kılıçdaroğlu, bugün 18 askerin yaralandığını söyleyerek, "Eskiden var mıydı böyle bir şey yoktu. Suriye sınırı yol geçen hanına döndü" dedi. "Suriye’nin Kuzeyi" ifadesini Türkiye’de ilk defa Başbakan Erdoğan’ın kullandığını belirten Kılıçdaroğlu, "Geldiğimiz süreç, dış politika açısından parlak değil. Hemen hemen her ülkeyle sorunu haldeyiz" dedi.

"HER ŞEYE RAĞMEN"

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin barış süreci ile ilgili sorusu üzerine, "Terörün bitmesini isteriz, terörün sonlanmasını isteriz. Her şeye rağmen bitmesini isteriz. Bugün geldiğimiz noktada kimse neyin ne olduğunu bilmiyor. Neden bilmiyoruz, çünkü masanın bir ucunda Abdullah Öcalan, öbür ucunda da Recep Tayyip Erdoğan oturuyor" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, "Gezi Parkı’ndaki çocuğu yakalarsın hapse atarsın, evini sabah 5’te, 6’da basarsın. Öbür tarafta elinde kalaşnikof, belinde el bombaları miting yapar hiçbir şey yapamazsın. Bu doğru mu arkadaşlar, doğru değil" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine ise, "Son 3 yılda en büyük değişimi yaşayan parti biziz" dedi. Partide gençlere daha fazla yer vereceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, Başkanlık sistemiyle ilgili bir soru üzerine ise, "Başkanlık sisteminin geleceğini zannetmiyorum. Onun Türkiye’ye yarar getireceğine de inanmıyoruz. Başkanlık sisteminde arzulanan şu, ’ben hem başkan olayım, hem partiyi yöneteyim, hem Türkiye’yi yöneteyim. Bütün yetkiler bende olsun’. Padişahta bile o kadar yetki yoktu" diye konuştu. (Milliyet)