Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 17 Ekim'de "Fakir çocuğunun askerlik yapması, zengin çocuğun bedel ödeyerek askerlik yapmaması olmaz” demesine rağmen bugün 18 bin lira karşılığında bedelli askerlik yapılması kararına muhalefetten 'adaletsizlik' gerekçesiyle tepki geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, fakir olan çocuğun bedelliden faydalanamamasını kabul etmeyeceklerini söylerken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, savundukları şeyin bedelli askerlik değil, vicdani ret olduğunu söyledi.

'DURUMU KÖTÜ OLANLAR DOĞRU NÖBETE' YASASI

CHP grup toplantısında bedelli askerlik konusuna değinen Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nu kendi sözleriyle vurdu. Daha önce gündeme getirdikleri bedelli askerlik konusunda kendilerinin "Zenginin çocuğu para yatırıp askerlikten kurtulacak, sonra fakir gidecek askerlik yapacak" dediğini, CHP'nin de destek verdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, alınan kararı şu sözlerle eleştirdi:  "Ama şimdi ne diyorlar? Durumu iyi olanlar askere gitmeyecek, durumu iyi olmayanlar doğru nöbete! Bunu kabul etmiyoruz, reddediyoruz."

'ZORUNLU ASKERLİK KALDIRILSIN'

HDP ise hükümetin aldığı bedelli askerlik kararının kalıcı bir çözüm olmadığını, yapılması gerekenin zorunlu askerliği ortadan kaldırmak olduğu görüşünü yineledi. Partisinin grup toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan Demirtaş da zenginlerin bedelliden faydalanıp yoksulların faydalanamamasının adaletsizlik olduğu savundu.

"BEDELLİ'NİN GELİRİ SARAY'A AKTARILSIN"

Bedelli askerlik kanunundan gelecek paranın savunma sanayisine aktarılmasının da 'iyi bir fikir olmadığını' söyleyen Demirtaş, ilginç bir öneride bulundu. Demirtaş ironik bir şekilde, 'bedelli'den gelecek paranın Ak Saray'ın giderlerinin karşılanması için kullanılabileceğini söyledi.

Demirtaş, yasaya destek verip vermeyecekleri sorusu üzerine ise, söz konusu yasanın içeriğine bakıp 'evet' ya da 'hayır' oyu vereceklerini söyledi. (BirGün)