CHP Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, toplumsal mutabakat komisyonunu andıran bir komisyon kurulması halinde, bunun içinde olabileceklerini bildirdi.

Loğoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin çözüm sürecine ilişkin sorularını yanıtladı.

CHP'nin, çözüm arama sürecinin dışında olmadığını, bu süreci desteklediğini, bu arayışın gerekli olduğunu düşündüklerini kaydeden Loğoğlu, ancak bu sürecin içeriğini, verilen sözleri bilmediklerini, hukuk devleti ilkeleri içinde kalıp kalmadığına yönelik endişelerinin bulunduğunu ifade etti.

Loğoğlu, karşı olmadıkları çözüm arama sürecini, doğru yolda, hukuka uygun şekilde, halkın beklentilerine uygun şekilde tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, CHP'nin önerileri ile kendi önerilerinin birleştirilebileceğine yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Loğoğlu, şunları kaydetti:

''Toplumsal mutabakat komisyonunu andıran tarzda bir komisyon kurulabilirse, elbette bunun içinde olabiliriz. Yabana atmıyorum, Sayın Başbakan'ın dile getirdiği, Sayın Atalay'ın tekrarladığı öneri, ciddidir. Biz, AK Parti gibi, 'AKP'den gelen her şeyi elimizin tersiyle iteriz, bu olmaz' demiyoruz. Her şeyi, zamana, Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre, ince eleyip sık dokuyan bir partiyiz. Terörün sona erdirilmesi, Kürt meselesinin toplumsal barışa dönüştürülmesi için adresin TBMM, aktörlerinin oradaki siyasi partiler olduğunu düşünüyoruz. Hükümet de oraya gelip, ne yaptığını anlatacak. Sivil toplum kuruluşları, benzeri kuruluşlar Akil İnsanlar grubu üzerinden düşüncelerini, beklentilerini oraya aktaracaklar. Bugünkü ortamda, toplumsal mutabakat komisyonu Meclis'te kurulabilse, yapılacak ilk iş, Hükümet'in PKK ile yaptığı görüşmelerin içeriğini olduğu gibi oraya aktarması olmalı.

Bunu yaptığı takdirde Türkiye, büyük ölçüde rahatlar. MHP karşı çıkabilir, biz bazı şeylere karşı çıkabiliriz, BDP 'burası eksik' diyebilir. Ama AKP, bu erdemi gösterebildiği takdirde, bu konuda samimi olduğunu anlarız. İnşallah Sayın Atalay'ın belirttiği şekilde bizim önerimize yakın yapıda bir oluşum olabilir. Hükümet'in önerisi sadece yeterli değil, Anayasa ve İçtüzüğe aykırı. Dört parti, böyle bir oluşum içinde olduğunda, bizim anlayışımıza uygundur deriz.''

Loğoğlu, bir soru üzerine Atalay ile bir kaç gün önce kısa bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirterek, araştırma komisyonu, akil insanlar konusuna değinmediğini aktardı. Loğoğlu, Atalay'ın, ''4 parti olmaması halinde, 2 partinin çalışmasına ne diyorsunuz'' diye sorduğunu belirterek, ''Atalay ile görüşmelerimiz gayet olumlu, dostane. Beden dili, gayet yumuşak, mutedil olan bir konuşmaydı. Belki tekrar konuşuruz, bilmiyorum'' dedi.