CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke MYK sonrasında, yeni göreviyle ilk yaptığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kaymakamlarla yaptığı toplantıdaki konuşmasını eleştirdi.

Böke, kaymakamlara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘mevzuatlara uymayın’ sözlerinin ‘hukukun ayaklar altına alınması’ olduğunu söyledi.

Böke, şunları ifade etti:

“Hukuk devletini koruyacağına, anayasal olarak yemin etmiş olan sayın Cumhurbaşkanı hukuk devletinin çiğnenmesi gerektiğini açık mikrofonlardan bütün dünyaya haykırdı. Kaymakamları hukuk dışına çıkın talimatı ile görevlendirilmiş olması çok endişe verici. Türkiye hukuk devleti olmak zorundadır. En temel koruyucusunun da Cumhurbaşkanı olması gerekir. Aynı zamanda ettiği yemine sadık kalma ile de yükümlüdür. Ettiği yeminin önemli bir kısmını da mevzuatlara uyulmasını sağlamaktır.

‘Kaymakamlara ‘mevzuatlara uymayın’ diyen yaklaşım, Türkiye’de hukuku ayaklar altına almaktadır. Bu kabul edilemez. Sayın Başbakana, İçişleri Bakanına sormak istiyorum; Cumhurbaşkanının mevzuatları hiçe sayın diyen bu talimatı ile ilgili görüşleri nedir?”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

umhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda buluştuğu kaymakamlara talimat vererek, “Zihniyet değişmeyince siz hangi kanunu çıkarırsanız çıkarın uygulama aynı kalıyor. Türkiye’nin sistem reformuyla özellikle yönetici reformunu da gerçekleştirmesi gerekir. Statükonun gardiyanlığını yapan bir bürokrasi, ülkeye sadece patinaj yaptırır. Sizden ricam bu. Mevzuat şöyledir, böyledir. Yeri geldiği zaman koyun mevzuatı bir tarafa, siz zihinsel inkılabınızı devreye sokun ‘Ben bunu bu şekilde yaparım’ deyin ve yapın,” demişti.