İstanbul, Şişli'de; CHP'li Belediye Meclis Üyesi Dursun Çaltı, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül hakkında Lalaşahin Caddesi'nde kabul edilen imar değişikliği sebebi ile suç duyurusunda bulundu.

Dursun Çaltı, Şişli'nin en işlek yollarından olan Duatepe Mahallesi'ndeki Lalaşahin Caddesi'nin imara açılmasını yargının gündemine taşıyarak, Belediye Başkanı Sarıgül hakkında, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Çaltı, dilekçesinde, Lalaşahin caddesinin geçmişinin 100 yılı aşkın olduğunu ve semtin kalbi konumunda bulunduğuna dikkat çekerek, “Şişli Belediyesince yapılan imar düzenlemesiyle Duatepe Mahallesi, 10 bin 621 Ada, bin parsel sayı ile Lalaşahin Caddesini de kapsayacak şekilde yeni bir parsel ihdas edilmiş ve oluşturulan bu parsel, Şişli Belediye Encümeni tarafından “Orton İnşaat şirketine satılmıştır” dedi.

-BİNA KAMU YARARINA HİZMET ETMİYOR-

Söz konusu parsel üzerine, Lalaşahin Caddesini tamamen kapatarak trafiği engelleyen bina inşa edildiğini belirten Çaltı'nın dilekçesinde şu suçlamalar yer aldı:
“Bu bina, Lalaşahin Caddesinden akan trafiği engellediği gibi, semtin hava akımını dahi etkilemektedir. Trafik ve çevre düzenlemesi için, özel mülkiyette bulunan parseller, kamulaştırılarak yahut İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre 'düzenleme ortaklık payı' adıyla kamulaştırmasız el koyularak cadde veya sokak haline getirilirken, parselin semtin ana caddelerinden Lalaşahin Caddesini de kapsayacak şekilde yeni bir parsel oluşturulmuş olması, imar ve şehircilik ilkeleriyle bağdaşmayan bir durumdur.”

İmar Plan Yapımına Dair Esaslara İlişkin Yönetmelikte yer alan belediyelerin imar planı değişikliğinde uyması gereken esaslara atıfta bulunulan suç duyurusunda, “Şikayete konu imar düzenlemesinin, plan ana kararları, sürekliliği ve bütünlüğü ile örtüşmediği, planın teknik ve sosyal donatı dengesinin bozduğu, hiçbir bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanmadığı ve kamu yararına hizmet etmediği açıktır” denildi.

-ÇIKAR İLİŞKİŞİ İDDİASI-

Çaltı, suç duyurusunda imar değişikliği işleminin hukuka aykırı olduğunu savunarak, “Yaşanan tüm hukuksuzluklar, parsel sahibi ile Şişli Belediye Başkanı olan şüpheli arasında bir çıkar ilişkisi olduğunu, bu bağlamda şüphelinin eyleminin basit bir 'görevi ihmal' değil, kasıtlı bir 'görevi kötüye kullanma' suçunu oluşturduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

Sarıgül hakkında, Nişantası City's adlı alışveriş merkezinin imar süresince de görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabilecek eylemleri olduğu iddiasıyla yapmış olduğu suç duyurusu nedeniyle Danıştay 1. Dairesi tarafından soruşturma izni verdiğini anımsatan Çaltı, Belediye Başkanı'nın “delilleri karartmasının önlenmesi amacıyla, tedbiren görevden uzaklaştırılmasını, daha sonra, görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmasını” talep etti. (Haberbaz)