Meclis Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diploması ile ilgili verdiği soru önergelerini Meclis içtüzüğündeki nitelikleri karşılamadığı gerekçesiyle işleme koymadı.

Biçer, daha önce CHP milletvekillerinin Erdoğan’ın diplomasına dair önergelerin reddedilmediğini belirtti.

Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergeleri vermişti. Önergelerde Erdoğan’ın üniversite diplomasının hangi okula ait olduğu, hangi okulun hangi bölümünden mezun olduğu, Marmara Üniversitesi diploma arşivine getirilen erişim yasağına dair sorular yöneltti.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, ret gerekçesinde soruların “kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin; kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen” nitelikte olmadığını söyleyerek işleme konmadan iade etti.

Önergenin İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiğinde işleme konulabileceğini belirtti.

Biçer, önergelerin geri iadesine şöyle tepki verdi: “Erdoğan bu ülkenin Cumhurbaşkanı ise ve Anayasa’da da Cumhurbaşkanı olması gereken kişi ve eğitim durumu açıkça belirtilmişse yıllardır süren diploma tartışmasına son verilmesi için bu diplomanın sorulması da gayet gereklidir. Cumhurbaşkanının diplomasının sorulması nasıl özel yaşam başlığı altına alınabilir? Herkesin yaşam alanına giriliyor, müdahale ediliyor, ne özel yaşam, ne yaşam hakkı ne kişilik tanınmıyor ama bu kanunlar Erdoğan’a gelince takır takır işletiliyor."

Biçer, 76 milletvekili ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiklerini hatırlattı. Komisyonun kurularak Erdoğan’ın diplomasının araştırılması taleplerini yineledi. (Kaynak: Bianet)