CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Eğitimciler Birliği Sendikası'nın (Eğitim Bir Sen) hazırlamış olduğu "Gecikmiş Bir Reform - Müfredatın Demokratikleşmesi" raporunu Meclis gündemine taşıdı.

MEB’in tüm eğitim kademelerinde müfredatın yenilenmesi çalışmalarında sona gelindiğini duyurmasının ardından, hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir- Sen kendi müfredat önerilerini açıklamıştı. 50 akademisyen ve 400 öğretmen tarafından hazırlandığı ifade edilen raporda, ortaokul ve lise müfredatlarından inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinin çıkarılması, din dersinin İslami ağırlıklı olmak üzere birinci sınıftan itibaren verilmesi önerileri yer aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıo Eğitim Bir Sen'in raporunu Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a sordu.

Altıok, "Cumhuriyet’le, Cumhuriyet devrimleriyle ve ilerici önder Mustafa Kemal Atatürk’le açıkça hesaplaşmayı hedefleyen bu müfredat çalışmasına Millî Eğitim Bakanlığı olarak tepkinizi gösterdiniz mi?" sorusunu yöneltti.

Zeynep Altıok'un İsmet Yılmaz'ın yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

1) Millî Eğitim Bakanlığı müfredatında İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersini kaldırmayı düşünüyor musunuz?

2) Aynı sendika bu dersi kaldırmayı önerirken yerine 15 Temmuz’un eğitim programlarına yer almasını önermiştir. Devrim tarihimiz ve Atatürkçülüğün yerine 15 Temmuz mu ikame edilmeye çalışılıyor? Bu bir rejim değişikliğinin altyapısı mıdır?

3) Raporda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin birinci sınıftan itibaren uygulanması ve zorunlu olması önerilmiştir. Alevi ve inançsız yurttaşların başvuruları sonucu AİHM’in kararlarına rağmen halen zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini birinci sınıftan itibaren uygulamaya koymayı ve zorunlu kılmayı planlıyor musunuz?

4) İktidarınıza yakın Eğitim-Bir- Sen adlı sendikanın geçmişteki önerilerinin çoğunu partiniz uygulamaya geçirdi ve eğitim sisteminin hali ortada. Bu raporla bundan sonraki politikalarınızın ön hazırlığını bu sendikaya mı yaptırıyorsunuz?

5) Cumhuriyet’le, Cumhuriyet devrimleriyle ve ilerici önder Mustafa Kemal Atatürk’le açıkça hesaplaşmayı hedefleyen bu müfredat çalışmasına Millî Eğitim Bakanlığı olarak tepkinizi gösterdiniz mi?

6) Toplumsal kutuplaşmanın ve ayrışmanın önemli bir problem olarak önümüzde durduğu bu günlerde açıkça Atatürk’ü, Cumhuriyeti ve laikliği hedef alan böylesine bir çalışma kutuplaşma ve ayrışmayı derinleştirmez mi? Bu konuda sendika yetkililerine ve kamuoyuna bir açıklamada bulundunuz mu?