CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Suruç'taki katliamdan sonra IŞİD'in değil PKK'nin operasyonların hedefi olduğunu söyledi. Erdoğan'ın AKP'nin oylarını artırmak için savaşı körüklediğini savunan CHP'li vekil, "Silahları susturmak, ama nefret dilini de susturmak gerekiyor. Karşılıklı çatışan grupların aralarında nefret yerine bir anlaşmayı ve barışı arzu eden doğal bir dili yaratmaları gerekir. Ne zamanki bütün anneler bir arada durmayı başarabilirlerse, iktidarı yönetenlere seslenebilirlerse o zaman barış gelir," dedi.

'KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ OYLAMA POLİTİKASIYDI'

DİHA'ya konuşan CHP'li Şenal Sarıhan, 7 Haziran'dan sonraki sürecin Erdoğan'ın iradesi doğrultusunda yürüdüğüne dikkat çekerken, CHP ve AKP arasında yapılan 45 günlük koalisyon görüşmelerinin de bir oyalama politikası olduğunu söyledi. Sarıhan, "CHP bunun farkında değil miydi, elbette ki farkındaydı. Ama masadan kalkan taraf olmayacaktı. Halk için, halkın çıkarları için kendi ilkelerini koruyarak ama kendisinde bir fedakarlık yaparak, halkın üstün yararına olabilecek bir koalisyon bir an önce kurulması konusunda fedakarlık yaptı" dedi.

'ERDOĞAN AKP'NİN OYLARI İÇİN SAVAŞI KÖRÜKLÜYOR'

MHP'nin desteği ve Erdoğan'ın iradesi ile erken seçimlere gidildiğine dikkat çeken Sarıhan, erken seçimin son derece tartışmalı bir ortam yarattığını belirtti. Sarıhan, 2.5 aylık süre içerisinde seçim sonuçları açısından değişen bir şeyin olmadığını, fakat değişiklik yaratmak isteyen birinin Erdoğan olduğunu söyledi. Sarıhan, Erdoğan'ın AKP'nin oylarının artacağı düşüncesiyle savaş ortamını körükleyen bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirtti.

'IŞİD'E DEĞİL PKK'YE OPERASYON BAŞLATILDI'

Sarıhan, Türkiye'nin dört bir yanını saran savaşın ilk olarak Suruç ile patlak verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Suruç bir bahane oldu. Suruç'un arkasında kimler vardı. Suruç'ta Türkiye'nin her yerinden gençlere yönelik bir katliam gerçekleştirildi. Bu şuna işaret ediyordu. Türkiye'nin her yerine ateş düşürülüyor ve Türkiye'nin her yanında kaygılı bir ortam yaratılıyordu. İktidar ise buraya yapılan müdahaleler için adeta onur alma ihtiyacı içindeydi. Nitekim olay IŞİD tarafından yaratılmış olmasını çok iyi bilinmesine rağmen IŞİD'e yönelik bir soruşturma son derece sınırlı kaldı. Bunun yerine PKK'ye ve devrimci sol gruplara yönelik bir operasyon başladı. Bu ortam PKK'nin de silah kullanmasına neden oldu. Bugün de yeni bir iç savaş diyebileceğimiz süreç yaşanıyor."

'SAVAŞIN YERİNE BARIŞI ARZULAYAN BİR DİL OLMALI'

Erken seçime değinen Sarıhan, Türkiye'nin güneyinde kan ve ateşin egemen olduğu bir dönemde seçimlere gidilmesinin doğru bulmadığını vurguladı. Barışın sağlanması için silahların susturulması gerektiğine dikkat çeken Sarıhan, "Silah konuşursa, karşına silahlı yanıt gelir. Bu da kardeşliği bozan ayrışmayı getiren bir tavır haline dönüşür. Silahları susturmak ama nefret dilini de susturmak gerekiyor. Karşılıklı çatışan grupların aralarında nefret yerine bir anlaşmayı ve barışı arzu eden doğal bir dili yaratmaları gerekir" diye konuştu.

'BÜTÜN ANNELER İKTİDARA SESLENİRSE BARIŞ O ZAMAN GELİR'

Tüm siyasi partilerin barış istediğini belirten Sarıhan, şunları kaydetti: "Ancak barışı nasıl tanımladıkları konusunda bir ortak tanıma ulaşmaları gerekiyor. 'Barıştan anlaşılan nedir ve barış nasıl sağlanmalı?' diye üzerinde düşünmeleri gerekir. Erken seçimden daha önemlisi, ülkede kanın durmasıdır. Kardeşliğin inşasının temellerin atılmasıdır. Burada herkese görev düşüyor. Son günlerde yaşanılan ölümler sonrasındaki yakınlarının tepkilerini görüyoruz. O tepkilerin hepsinde barış isteği var, 'ülkede artık kan dökülmesin, çocuklarımız ölmesin' anlamı taşıyor. Bunun sağlanması da çok zor değil. Bunu sağlayacak temel güç kadınlar olduğunu düşünüyorum. Bütün anneler gerçek duygularını ifade edebilirlerse bir arada durmayı başarabilirlerse, iktidarı yönetenlere seslenebilirlerse bu sorun da çözülür."

'CHP'NİN SEÇİM BİLDİRGESİNDE BARIŞ OLACAK'

Bundan sonraki süreçlerde siyasi partilerin ortak bir yöntem ile barıştan yana çalışmalar yürütmesini isteyen Sarıhan, barış konusunda CHP'nin de öncülük edebileceği barış etkinliklerinin yapılması konusunda düşüncelerinin olduğunu paylaştı. Sarıhan, ayrıca CHP'nin hazırlayacağı erken seçim bildirgesinde barış konusun önemli bir yer alacağını söyledi. Sarıhan, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin de, "Aklın, bilimin ve ihtiyaçların birlikte yaşama isteği olan bir barış koşulları yaratılsın. Bunun için de barışı isteyen partilerimizin iktidara gelmesinin yolları açılsın" dedi.

Kaynak: DİHA