CHP, ‘seçim ittifakı kanunu’nu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürme kararı aldı.

Partisinin merkez yürütme kurulu (MYK) toplantısının basın toplantısında konuşan CHP genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü Bülent Tezcan, ittifak kanununun, temsilde adalet ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

İttifakın partilerin kimliksizleştirmek üzerine kurulu bir sistem olduğunu savunan Tezcan, “Seçim güvenliğini ortadan kaldıran bir yasa. Gayri meşru olan mühürsüz seçimi, yasal hale getirmeyi planlamışlardır” dedi.

Tezcan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Dün TBMM, el çabukluğu ile milletten kaçırarak bir kanun geçirdi. Ak Parti ve  MHP işbirliği ile el çabukluğu ile milletten gizleyerek, ittifak ve seçim hileleri yasasını geçirdiler sabah karşı. Neden korktunuz, kaçırdınız? İttifak ile kimsenin bir şey söylediği yok. Teklifin iç yüzünü milletin öğrenmesinden neden rahatsız oldunuz? TBMM'den geçirilen teklif, bir ittifak yasası değil seçim hileleri yasasıdır. El çabukluğu ile milletvekilliği hırsızlığı, milli iradenin gasp edilmesi yasasıdır. Bütün plan proje bunun üzerine kurulmuştur. 

Gidici iktidarlar seçim kanunları ile oynamaya başlar. Oynanmaya başlanmış ise yolun sonu görünmüş demektir. AK Parti için artık yolun sonu görülmüştür. Onun kuyruğuna takılıp kendisine bir ikbal ve istikbal bekleyen  MHP yönetimi için de yolun sonu görülmüştür. Bu yasa, haksız temsili artıyor. Hileli bir sistemdir. Çoğulculuk için barajın kaldırılması gerekir. Bu teklif barajı kaldırmıyor barajın etkisini fiilen artırıyor. İttifak içindeki partiler tek parti gibi oluyor. Yani milletvekilliğini çalma üzerine planlanmış bir sistemdir. Aritmetik oyunlarla masa başında milletvekili çalma hesabıdır. 

"KANUNA AYKIRI YSK KARARINA, KANUNU UYDURUYORLAR ŞU ANDA"

Bu anayasanın eşitlik, temsilde adalet ilkesine aykırıdır. Eşit yarışı ortadan kaldıran bir sistem yoksa kimse ittifaka karşı değil kategorik olarak. Bu ittifak partileri kimliksizleştirme üzerine kurulmuş bir sistemdir. Seçim güvenliğini ortadan kaldıran bir yasa. Gayri meşru olan mühürsüz seçimi, yasal hale getirmeyi planlamışlardır. Kanuna aykırı YSK kararına, kanunu uyduruyorlar şu anda. Bu 16 Nisan referandumunun gayri meşru olduğunun TBMM eliyle ikrar edilmesidir. Bu bir sopalı seçim hazırlığıdır. Sandıklar, parti devletinin memurlarına teslim edilme noktasında gelmiştir. Sandığı seçmenden kaçırma planı söz konusudur. Sandığın katakulli yapabileceği alana çekme çabasıdır. 

"TÜRKİYE GÜVENLİ SEÇİM HAREKETİ BAŞLATACAKTIR"

Türkiye güvenli seçim hareketi başlatacaktır. Bütün sivil toplum, millet iradesini gasp etmeye çalışan bu seçim hileleri yasasına fırsat vermeyecektir. Millet sandığa gidecek her şeye rağmen seçim güvenliğini sağlayacak. Millet el koyacak. Önümüzdeki seçimlerde CHP başta olmak üzere buna karşı olan bütün siyasi partilerle, demokrasi isteyenlerle, STK, halkla beraber milletin iradesini bu iktidara çaldırmayacak sandıkları koruyacağız müsaade etmeyeceğiz." 

 "İttifak yasası"na ilişkin bir soru üzerine Tezcan, "Seçim güvenliğini ihlal eden maddeleri ile ilgili AYM'ye gideceğiz. İttifaklara kategorik olarak karşı değiliz. İttifak bölümü ile ilgili de arkadaşlarımız çalışıyorlar bu bir siyasi karar konusu. O siyasi kararı vereceğiz önümüzdeki günlerde" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet