CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selhattin Demirtaş ile birlikte tutuklanan HDP milletvekillerinin ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tutuklamaların siyasi sonuçlarının iyi hesaplanmadığını ifade eden Tanrıkulu, bu durumun çok ağır sonuçlar doğuracağını savundu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “Balbay kararını” anımsatan Tanrıkulu, şöyle dedi:

"AYM bu kararla, milletvekillerinin seçildikten sonra tutuklu olmalarının görevlerini yapabilme koşullarının engellendiğini ifade ederek Mustafa Balbay'ın tahliye yolunu açmıştı. Dolayısıyla, hem AYM’nin hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin birçok kararına rağmen, üstelik de haklarında iddialar dahi yazılmadan HDP vekillerinin tutuklanması, AKP iktidarının demokrasiye vurduğu en ağır darbedir."

'TEK AMAÇ; BAŞKANLIK YOLUNU AÇMAK'

Tutuklanmaların aynı zamanda toplu bir cezalandırma anlamı taşıdığını savunan Tanrıkulu, vekillerinin tutuklanmasıyla onlara oy veren seçmenlerin de cezalandırıldığını söyledi.

15 Temmuz'daki darbe girişimini bir “lütuf” olarak görenlerin, kendi otoriter yönetimlerini hayata geçirmek için tüm muhalefeti hedef aldığını ifade eden Tanrıkulu, CHP olarak, parlamentoyu temsil eden üçüncü partinin eş genel başkanlarının, grup başkanvekillerinin ve milletvekillerinin tutuklanmasının serbest seçim hakkının ihlali olduğunu her yerde söylemeye devam edeceklerini ifade etti.

'HALKIN İRADESİ BOMBALANDI!'

Erdoğan ile AKP iktidarının kutuplaşmayı, milliyetçiliği derinleştirerek, otoriter başkanlığa giden yolu açmaya çalıştıklarını söyleyen CHP'li Sezgin Tanrıkulu, “15 Temmuz gecesi darbeciler parlamentoyu savaş uçaklarından bombalarken, bugün de AKP ve yargı HDP vekillerini tutuklayarak halkın iradesini ikinci kez bombalamıştır” dedi.

(Kaynak: ANF)