CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 15 Temmuz darbe girişiminin yeniden araştırılması için önerge verdi.

Tanrıkulu, 15 Temmuz sonrası Meclis'te kurulan 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda görev almıştı.

Tanrıkulu araştırma önergesi açılma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Komisyon raporu, Meclis'in seçim kararı alması nedeniyle kadük kalmıştır. Ne yazık ki, bugüne kadar darbelerle samimi bir şekilde hesaplaşılmamış, dönemsel siyasi çıkarlar bu amacın önüne konulmuştur.

"15 Temmuz 2016 tarihinde parlamenter demokrasimize karşı gerçekleştirilen kalkışmaya uzanan sürece sürükleyen olaylar ile bu darbe girişimi sonrasında demokrasimizin nasıl onarılması gerektiğinin araştırılarak, demokrasimize yönelik tehditlerin belirlenmesi ve alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla, 26'ncı dönemde TBMM'de araştırma komisyonu kurulmuş, kurulan komisyon çalışmalarını tamamlayarak, komisyon raporunu hazırlamış ve komisyon raporu Meclisin seçim kararı alması nedeniyle kadük kalmıştır.

"Ne yazık ki, bugüne kadar darbelerle samimi bir şekilde hesaplaşılmamış, dönemsel siyasi çıkarlar bu amacın önüne konulmuştur. Türkiye'de hala 12 Eylül hukukun hakim olması darbelerle gerçek bir hesaplaşmaya gidilmediğinin en önemli göstergesidir. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştiren kalkışma da darbelere zemin oluşturan iklimin ortadan kaldırılamadığı gerçeğini gözler önüne sermiştir."

Kaynak: Bianet