CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 1990'lı yıllarda "Beyaz Toros'lar" sebebiyle ortaya çıkan faili meçhul cinayet sayısını sordu.

Tanrıkulu, Davutoğlu'nun Van mitinginde söylediği "AK Parti iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, beyaz Toroslar dolaşacak” tehdidi hakkında verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Van'ın Tuşpa ilçesindeki mitingde yaptığınız konuşmada, 'AKP iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, beyaz Toros'lar dolaşacak. Biz buraları faili meçhullere bırakmayacağız. Hiç merak etmeyin seksenli doksanlı yıllara dönmeyeceğiz' ifadeleriniz basına yansımıştı. Beyaz Toros, Türkiye gündemine 1990'lı yıllarda girmişti. O dönemde, JİTEM'in 'devriye aracı' olarak bilinen Renault 12 Toros marka çoğunluğu beyaz renkte arabalar, özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde işlenen faili meçhul ve adam kaçırmalarla ilişkilendirilen bir simge haline gelmiştir."

DAVUTOĞLU'NA YÖNELTİLEN SORULAR

BirGün'de yer alan habere göre, Sezgin Tanrıkulu'nun Başbakan Davutoğlu'na yönelttiği sorular şöyle:

-1990'lı yıllarda 'Beyaz Toroslar' sebebiyle ortaya çıkan faili meçhul cinayet sayısı kaçtır?

-AKP Hükümetleri döneminde 1990'lı yıllarda Beyaz Torosların işlediği faili meçhul cinayetlerden hangileri aydınlatılmıştır?

-Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan vatandaşlarımıza faili meçhulların simgesi Beyaz Torosları hatırlatma gerekçeniz nedir?

-7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinden sonra yaşanan olaylarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kaç çocuk yaşamını yitirmiştir?

-7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinden sonra yaşanan olaylarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde toplam kaç vatandaşımız yaşamını yitirmiştir?

-7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinden sonra yaşanan olaylarda vatandaşların maddi zararı ne kadardır? Zararın ne kadarlık kısmı karşılanmıştır?

-Diyarbakır, Suruç ve Ankara'da yaşanan terör saldırıları ile 'Beyaz Toros Faili Meçhul Cinayetler' arasındaki fark nedir?

- "AKP iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, Beyaz Toroslar dolaşacak" ifadeniz vatandaşlarımıza yönelik bir tehdit mesajı mıdır?