CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Cumhurbaşkanlığına ait zırhlı makam aracının Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e hediye edilmesi ile ilgili Görmez'e istifa çağrısı yaptı ve çok sert sözler söyledi. Tanal, "Erdoğan makam aracı hediye edecekse kendi malını hediye etsin" dedi.

"SANKİ KENDİ BABASININ MALINI HEDİYE EDİYOR"

KRT'den Çağlar Cilara'ya konuşan Tanal, "Cumhurbaşkanı'nın görevleri bellidir. Cumhurbaşkanı'nın araç bağışlamasına ne hakkı var ne de yetkisi. Kamu kurumlarında 1.6 motora sahip olan yerli araçların kullanılması lazım. Bahsedilen araç lüks zırhlı araç. Erdoğan sanki kendi babasının malını hediye ediyor. Hediye edecekse kendi malını hediye etsin. Kamu malını bu şekilde israf etmeye hakkı yok. Yani Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkisi ve görevi yok, çünkü bu para onun parası değil" şeklinde konuştu.

CHP'li Tanal Diyanet İşleri Başkanı Görmez'i de eleştirdi ve İslam dininin israfı yasakladığını, Görmez'in bu kuralı çiğnediği için istifa etmesi gerektiğini belirtti.

"İSLAM İSRAFI YASAKLIYOR, GÖRMEZ KURAN AYETLERİNE AYKIRI HAREKET EDİYOR"

"Diyanet İşleri'nin görevi ise İslam dininin ahlak ve ibadet esasları ile ilgili işleri yürütmek. Peki bu görevler arasında lüks aracın alınması var mı? Bu İslam dini açısından helal mi haram mı bunu gündeme getirmek gerekiyor. Türkiye'de itibarı ve gücü kazandıran zırhlı araçlar mı? Türkiye'yi itibarlı hale getiren kaçak saraylar mı? 21 milyon insan açlık sınırının altında yaşıyor, eğer biz itibarlı olmak istiyorsak milyonlarca insanın açlık sınırının altında yaşamaması lazım. Bu aracı bağışlaması, hediye etmesi, göndermesi saltanatlık, keyfilik ve hukuk dışına çıkmaktır, bu Türkiye'nin ne kadar itibarsız olduğunu gösteriyor. İslam dini israfı yasaklıyor, günah sayıyor. Eğer Diyanet İşleri Başkanı Kuran'ın ayetlerine göre hareket etmeyecekse o görevden istifa etmelidir. Görmez Kuran ayetlerine aykırı hareket ediyor. Ayrıca makam aracı hediye edilmesi sadece Kuran'a değil 236 sayılı taşıtlar kanununa da aykırı.

"ERDOĞAN ALEYHİNDE HANGİ HAKİM KARAR VEREBİLİR?"

Cilara'nın 'CHP hukuki girişim başlatacak mı' sorusuna Tanal, "Bu yargıda ben karar alamıyorum, karar veren yargıçları cezaevine atıyorlar, silah taşıyan tırları arayanları da cezaevine atıyorlar, bu ülke de karar verecek hakim bulamıyoruz. Tarafsız ve bağımsız karar verecek hakimler kalmadı. Bu ortamda Erdoğan'ın alyhine kim karar verebilir?"

Tanal Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hareketi ile "Ben istediğimi yaparım, ben saltanatım" mesajı vermeye çalıştığını da söyledi.

236 sayılı taşıtlar kanunundaki 7. Maddeye göre, makam araçlarının lüks ve gösterişten uzak, ekonomik olma zorunluluğu var.

(Demokrat Haber)