CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, AKP’nin MHP ile uzlaşmayla hazırladığı Anayasa Değişikliği Teklifi’nin, Suriye Anayasası’ndan tercüme edildiğini savunarak, “Bu anayasa milli filan değil, ne yerli ne milli, ithal bir anayasa” dedi.

Nurcan Gökdemir'in BirGün'de yer alan haberine göre Tanal, Anayasa Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, AKP’nin hazırladığı değişiklik teklifinin Suriye Anayasası ile benzerliklerini anlattı.

CHP’li Tanal’ın benzerliklere değindiği konuşmasının ana başlıkları ile şöyle:

»Suriye Anayasası’nın 93’üncü maddesi: “Cumhuriyetin başkanı bu anayasada tanımlanan sınırlar dâhilînde halk adına yürütme yetkisini uygular.”

Teklifin 8’inci maddesi : “Yürütme yetkisi ve görevi Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa’ya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.”

»Suriye Anayasası’nın 95’inci maddesi: “Cumhurbaşkanı bir veya daha fazla başkan yardımcısı seçer ve görevlerinin bir kısmını onlara verir. Cumhurbaşkanı ayrıca başbakanı, vekillerini, bakanları ve vekillerini atar, istifalarını kabul eder, görevlerinden uzaklaştırır.”

Teklifin 104’üncü madde değişikliği: “Cumhurbaşkanı, yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir.”

»Suriye Anayasası’nın 107’nci maddesi: “Cumhurbaşkanı sebepleri açıklanan bir kararla Halk Meclisini feshedebilir”

Teklifin 116’ncı madde değişikliği: “Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılır.”

»Suriye Anayasası’nın 139’uncu maddesi: “Anayasa Mahkemesi 5 üyeden oluşur. 5 üyeden birisi Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı olacak şekilde 5 üyeyi de Cumhurbaşkanı kararnameyle atar.”

Teklifin 146’ncı madde değişikliği de aynı doğrultuda.

»Suriye Anayasası madde 74: “Bütçe mali yıl başlamadan iki ay önce Meclise sunulur. Bütçe Meclis tarafından onaylanmadıkça yürürlüğe giremez.”

Taner “Orada da eğer onaylanmazsa Cumhurbaşkanı, devlet başkanları bir önceki bütçeye uyarlanmış vaziyette yürürlüğe sokuyor. Aynen bizim de getirdiğimiz Anayasa 161 yani Suriye Anayasası’ndan tercüme edilmiş” dedi.