CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği karara karşın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu okutulmaya devam etmesinin nedenlerini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu.

Bakan Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Doğan, AİHM’nin verdiği kararlara ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“AİHM, 2007 yılında Hasan ve Eylem Zengin – Türkiye davasında ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ derslerinin zorunlu olarak okutulamayacağına ilişkin karar vermişti. Türkiye bu kararın ardından dersin içeriğinde bazı değişikliklere gitmiş ve derse Alevilikle ilgili bölümler de eklenmişti. AİHM bu değişikliğin ardından yapılan başka bir başvuruda (Mansur Yalçın ve diğerleri – Türkiye) ise yapılan bu değişikliklerin yeterli olmadığına, derslerin ebeveynlerin inançlarına uygun şekilde verilmediğine hükmetmişti.”

ZORUNLU OLAMAZ

Önergesinde AİHM’nin söz konusu kararlarını anımsatan Doğan, “Mahkeme kararına göre Türkiye, ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ dersini zorunlu olmaktan çıkarmak durumundadır. Ancak mevcut uygulamaya göre nüfus cüzdanlarında din hanesinde Hristiyan ve Musevi yazan öğrenciler muaf tutulabilmektedir” dedi.

AİHM KARARLARI YERİNE GETİRİLECEK MİDİR?

Doğan, Avcı’ya şu soruları yöneltti:

*Türkiye, AİHM kararlarının gereğini yerine getirecek midir? Bunun için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasına ilişkin bir hazırlık yapılmakta mıdır?

*Öğrencilerin nüfus cüzdanlarında Hristiyan ve Musevi dışında bir din yazıyorsa bu durumda öğrenciler bu dersi almak zorunda mıdır?

*Müslüman olsa bile çocuklarına bu dersi aldırmak istemeyen ebeveynler ya da ateist ebeveynlerin söz konusu dersten muafiyet talepleri dikkate alınmakta mıdır?

*Son 5 yıllık süreç içinde kaç öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf sayılmıştır? Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitaplarında Alevilikle ilgili bölümlerin Alevi inancına göre değiştirilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?