Kanal İstanbul konusunda CHP halk oylaması (plebisit) işaret etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 2020’de Kanal İstanbul için sandık kurulabileceğini söyledi.

Kanal İstanbul güzergahındaki mülkiyet değişimlerinin araştırılması için önerge veren Özgür Özel, kanalın yapılmasından esas fayda görecek kişileri tespit etmek istediklerini söyledi. Özel, “Çünkü bu projeden İstanbullular fayda görmeyecek ama bundan fayda görecekler 9-10 yıl önce arsaları ve tarlaları toplamaya başlamışlar. Bu bilgileri kimler kimlere sızdırdı, bu projede kimler kimlerle beraber, bunu görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘BAHÇELİ’NİN U DÖNÜŞÜNÜ NOT EDİYORUZ’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Kanal İstanbul’a destek açıklamasına dikkat çeken Özel, “2011 yılında bu proje ortaya çıktığında sayın Devlet Bahçeli, ‘Bu İstanbul için bir proje değil, rant ve talanı sürdürme projesidir’ demişti ama bugün geldiğimiz noktada projenin kent için faydalı bir proje olduğunu söylüyor. Bu tarihi savrulmayı ve tarihi U dönüşünü bir kenara not ediyoruz” dedi.

Özel, Kanal İstanbul’un açılmasıyla Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin de tartışmalı hale geleceğini, Türkiye’nin boğazlar üzerindeki kazanımlarının yok olacağını savunan Özel, “Gerekirse 2020’de sandığı ortaya koyarız, İstanbul’da kanalla ilgili referandumu yaparız. Siz de anlatırsınız, biz de anlatırız, bilim adamları da anlatır, Katarlı yandaşlarınız da bir kenarda oturup ağlaşır. Oyları İstanbullu atar, bu kararı onlar verir” ifadelerini kullandı.