CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, anayasa değişikliği paketinin hala Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulmaması ilişkin konuştu.

Özel, metnin 8 gündür mecliste tutulduğunu kaydetti. Erdoğan'ın 'Arkadaşlar yollarsa hemen onaylayacağım' sözünü de hatırlatan Özel, "Anayasa görüşmeleri başlarken 'hayır' diyenler 'Evet' diyenlerin iki puan gerisindeydi. Yüzde 43'e yüzde 41'di. Kimsenin anketi kimseden gizli değil artık. Şu an 'hayır' oylarının 'evet'lerin 6 puan önüne geçmesini hiçbirisi beklemiyordu" dedi.

Yüzde 20'ye yakın bir kararsız kesim olduğunu ve bunların 'hayır' demeye başladığını ifade eden Özel, AKP'nin kararsızların oyunun neden değiştiğini sorgulamaya başladığını dile getirdi.

EVDEKİ HESAP MECLİSE UYMADI

Özel, şöyle devam etti:

"Komisyondaki tartışmalar, genel kuruldaki direnişle vatandaş metni öğrendi. Kararsızlar, 'hayır' demeye başladı. 6 puan ile ilk kez 'hayır', 'evet'in önünde. Bu bütün hesapları bozdu. Şimdi harıl harıl anket yaptırıyorlar. Kararsızlar niçin 'hayır'a geçti diye bakıyorlar. Hani 26 Mart'ta referandum olacaktı? Dizler titriyor, mecliste bekletiyorlar. Koskaca gazi meclisi siyasi hedefleri için oyuncak haline getirdiler. Çünkü gittiğinde, Cumhurbaşkanı'na 'neden onaylamıyorsun? diyecekler.

15 günde orda bekleyebilir. Mümkün olduğu kadar geciktiriyorlar. Bundan sonra her yolu deneyerek bu referandumu yaptırmamaya çalışmaları sürpriz olmasın. Çünkü evdeki hesap meclise uymadı, saraydaki hesap meclise uymadı. Yanlış hesap meclisten ve kamu vicdanından döndü. Hayırdaki hızlı yükseliş vatandaşın neyin ne olduğunu öğrenmesine bağlı. İki sebep var.

Atatürk'e verilmeyen yetkilerin verilmesine, cumhuriyetin temelinden sarsılmasına, ülkeyi bölünmeye götürecek olan yaklaşıma kararsızlar ve Türk milletinin büyük çoğunluğu 'hayır' demeye başladı. Her geçen gün 'hayır' diyenler güçleniyor. İtişin kakışın, darbın kimseye faydası yok. Vatandaş demek ki gizlemek istediği bir şey var diye düşünüyor. Gizlenenler ortaya çıktı. Türkiye'nin rejim değişikliğine, şehit kanlarıyla sulanmış bu topraklarda kurulmuş olan cumhuriyetin birilerine peşkeş çekilmesine artık kimsenin gönlü razı değil. Referandumda partiler yok, parti meselesi değil memleket meselesi. AKP'nin en koyu taraftarları 'bu kadar yetkiyi babam istese ondan bile şüphe ederim' diyorsa Türkiye'de değişen bir şeyler var."