CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un da aralarında bulunduğu CHP’li beş milletvekilinin yanı sıra 28’i HDP’li olmak üzere toplam 55 vekil hakkında hazırlanan fezleke TBMM’ye gönderildi.

CHP’li Özkoç hakkında, “Erdoğan’a hakaret ettiği” gerekçesiyle üç fezleke hazırlandı. Hakkında fezleke hazırlanan diğer CHP’li milletvekilleri ise Özgür Özel, Seyit Torun, Ulaş Karasu ve Abdüllatif Şener oldu.

HDP eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli hakkında sekiz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan hakkında iki olmak üzere 22 HDP milletvekili hakkında da toplam 42 fezleke Meclis’e geldi.

DOKUNULMAZLIK HALK İÇİNDİR’

TBMM’ye gönderilen fezlekeleri ilişkin BirGün’den Mustafa M. Bildircin’e değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Murat Emir, “Özellikle milletvekillerinin düşünce ve ifade hürriyetine dönük saldırı olduğunu görüyoruz. Milletvekillerinin ifadelerinden dolayı yargılanmasına ilişkin fezlekeler asla kabul edilemez” dedi.

Emir, yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığın milli iradenin eksiksiz şekilde oluşması için ve millet adına görev yapan vekillerin görevlerini daha rahat yapması için getirilen bir ayrıcalık olduğunu vurgulayarak, “Yasama sorumsuzluğu milletvekili için değil, onun temsil ettiği halk içindir” diye konuştu.

‘SÖYLEYECEK SÖZÜ KALMADI’

Yüzlerce fezleke ile milletvekillerinin yargı tehdidi altına alındığını ve görüşlerinin baskılanmaya çalışıldığını söyleyen CHP’li Emir, “İktidar, zaman zaman siyasi fezlekeler içerisinden bir kaçını seçip hangi milletvekilini beğenmiyorsa, kim biraz daha yüksek ses ile muhalefet yapıyorsa onu kendi yargısı ile tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Yaşananların demokratik bir ülkede yaşanmayacak şeyler olduğunun altını çizen Emir, “AKP iktidarı, söyleyecek bir sözü kalmadıkça ve hem dış hem de iç politikada sıkıştıkça zulmünü ve baskısını artırdığını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.