CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Ege Üniversitesi’nde yaşanan soruşturmalar, cezalar, ihraçlar ve okuldan uzaklaştırmalar çerçevesinde Rektör Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun’un açığa alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

Hoşcoşkun’un 12 Temmuz 2016 günü rektörlük seçimlerinde 4. sırada yer almasına rağmen Cumhurbaşkanı tarafından atandığın belirten Altıok, “Hoşcoşkun göreve gelir gelmez neredeyse tüm üst yönetimi, yardımcılarını, daire başkanlarını değiştirmiştir. Hoşcoşkun’un gelişiyle birlikte Ege Üniversitesi tarihinde görülmek bir baskı dönemi başlamış, 50’den fazla öğrenci 6 döneme kadar okuldan uzaklaştırılmış, YÖK’e ilettiği listelerle birlikte 11 imzacı akademisyen ihraç edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Rektör Hoşcoşkun’un açığa alınmasına neden olan soruşturmanın 'FETÖ' soruşturması olduğu iddiasını gündeme getiren Altıok, Başbakan Binali Yıldırım’a, “Hakkında yürütülen soruşturmanın selameti açısından görevine devam ettirilmeyeceği düşünülen bir ismin, öğrencilere ve akademisyenlere karşı yürütmüş olduğu soruşturmalar meşru mudur, hukuki midir? Hoşcoşkun göreve geldiği günden itibaren 50 öğrenciye 6 döneme kadar okuldan uzaklaştırma cezası vermiştir. Bu cezalar gözden geçirilecek midir? Hoşcoşkun görev süresi boyunca 9 imzacı akademisyenin ismini YÖK’e bildirerek ihraç edilmesine neden olmuş, 2 imzacı akademisyeni de doğrudan kendisi ihraç etmiştir. Bu akademisyenlerle ilgili verilen ihraç kararı gözden geçirilecek midir?” sorularını yöneltti.

Altıok’nu Başbakan’a yönelttiği diğer sorular şöyle:

Bu bir FETÖ soruşturması ise nasıl olur da 12 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ’cü olduğu iddia edilen bir isim Ege Üniversitesi gibi köklü bir kurumun başına getirilir?

FETÖ’cü olduğu iddia edilen bir rektörün kararttığı gencecik hayatlar kaderine mi terkedilecektir?

Rektörün ihraç ettiği ve ettirdiği akademisyenler tekrar görevlerine dönecek midir? Vicdan ve adalet gereği bu sorunla ilgili çözüm arayışına hükümet olarak yönelecek misiniz?

Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun’un göreve geldiği günden itibaren gerçekleştirdiği kurum için atamaları incelemeye alacak mısınız?

Yardımcılarını, üst yönetimini araştıracak mısınız?

Hakkında FETÖ soruşturması yürütüldüğü iddia edilen bir ismin görevlendirdiği yöneticiler ne kadar güvenilirdir? Bu yöneticilerin açtıkları soruşturmalar ne kadar meşrudur? İnceleyecek misiniz?