CHP Olağanüstü Kurultayı 26 Şubat Pazar günü toplanacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, yazılı açıklamasında, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Olağünüstü Kurultay'ı 26 Şubat Pazar günü toplantıya çağırdığını açıkladı. Kurultay Atatürk Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlıyor.

NEDEN 26 ŞUBAT
Bilindiği üzere Önder Sav ve arkadaşları Olağanüstü Tüzük Kurultayı toplanması için 361 imzayı Genel Merkez'e teslim etmişti. Genel Merkez yetkilileri delegelerin imzalarını teslim aldıktan sonra, gerekli çalışma başlatıldı.

CHP yönetiminde kurultayın 3 Mart tarihinde yapılması yönünde bir eğilim oluştu. Bu eğilime yönelik çalışmalar yapıldı. Ancak yapılan hesaplama sonucu, kurultayın 3 Mart'ta yapılması halinde geçersiz olabileceği yönünde bir fikir oluştu.

CHP tüzüğüne göre Olağanüstü Tüzük Kurultayı delegeler imza verdikten sonra 45 gün içinde yapılmak zorunda.

Bazı partililer, kurultayın 3 Mart'ta yapılması halinde bu tarihin, 45 değil 46. gün olarak sayılabileceği iddiasını ortaya attı. Hukuki bir sorun çıkmaması için CHP yönetimi tartışma yaratabilecek tarih olan 3 Mart'tan vazgeçti ve Kılıçdaroğlu 26 Şubat tarihi üzerinde karar verdi.

EKİPLER NE YAPACAK?
Kurultay tarihinin netleşmesiyle birlikte CHP kulisleri de hareketlenmeye başladı. Genel Merkez'in hazırladığı tüzük taslağını 'delege çoğunluğunu' da göz önünde tutarak geçirmesinin yüksek olasılık olduğu ifade ediliyor. Hem muhalefetin hem genel merkezin üzerinde uzlaştığı konuların başında ise önseçim uygulaması geliyor. İmza toplama sürecinde Sav ekibiyle 'güçlü genel başkanlık yetkileri' maddesi konusunda uzlaşamayan eski Genel Başkan Deniz Baykal ve ekibinin süreç içindeki tutumu ve kurultay oylamasındaki tavrı da merak konusu.

ŞÖLEN GİBİ OLACAK
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tüzük kurultayı için 'Söz veriyorum, o tüzük kurultayını bir demokrasi şölenine çevireceğiz. Kimseye kızmayacağız, kızmaya hakkımız yok. Eski alışkanlıklarımızı, kişisel çekişmeleri alıp çöp sepetine atacağız. Sandık koyacağız, sandıktan kim galip gelirse, galip gelmeyen arkadaşımız koşacak önce onun elini kaldıracak ve 'sizinle beraberim' diyecek'' diye konuştu.

MUHALEFETİN TÜZÜK TASLAĞI:
- Genel seçimler öncesinde tüm seçim bölgelerinden 'ön seçim' sisteminin uygulanması,
- Büyük kurultaylardaki parti meclisi (pm) seçimlerinde 'çarşaf liste' yönteminin kullanılması,
- Genel başkan, ilçe ve il başkanlığı adaylıkları için delegenin yüzde 20'sinin desteğini alma şartının kaldırılması,
- Hazine yardımının yüzde 40'ının örgütlere aktarılması,
- Yönetimlerde yüzde 10 gençlik kotasının getirilmesi gibi hükümler yer alıyor.     

GENEL MERKEZ TASLAĞI DA:
- Genel Başkan MYK'sını oluştururken üç ismi PM dışından atayabilecek. (Böylece çarşaf listeyle seçim yapılınca dışarıda kalma ihtimali olan isimlerle de genel başkan çalışabilecek.)
- Genel başkan adayı olmak için kurultay delege sayısının yüzde 20'sinin imzasının alınma şartı yüzde 10'a indirilecek.
- Kurultay seçimlerinde çarşaf listeye öncelik verilecek,
- Milletvekili adaylıkları 'önseçim' sistemiyle belirlenecek,
- Parti Meclisi (PM) üye sayısı ise 80'den 40'a düşürülecek.