CHP, İstanbul'daki ilçe seçimleri ile 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin iptali için YSK'ya başvurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in açıklamalarından satır başları şöyle:

Siz eğer kamu görevlisi olmayan k,şiler görev yaptı diye iptal ediyorsanız 24 Haziran'da gerçekleştirilen seçimleri de iptal etmek zorundasınız. Tam kanunsuzlukla başvuruldu. Biliyorsanız tam kanunsuzlukta süre aranmaz. Bir tam kanunsuzluk ortaya çıkmışsa eğer, YSK kendi iptal kararıyla, o zaman iptal etmeli. YSK önceki tüm kararlarında şunu diyor; bir usulsüzlük varsa dahi bu seçimin iptalini mümdün kılmaz, usulsüzlük yapanlar cezalandırılır.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) AKP'nin 3 valiz dolusu belgeyle olağanüstü itirazını değerlendirmiş ve yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığında seçim iptali kararı vermişti. CHP kanadından YSK'nın bu kararına tepki yağmış, parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu da dün gerçekleştirdiği grup toplantısında, sert eleştirilerde bulunmuştu. Kılıçdaroğlu, AKP'nin itirazına 'Evet' oyu veren 7 hâkime 'Çete' demiş, "Madem bir kez daha yenilemek istiyorsunuz diyorum ki o YSK’daki çetelere, istediğin kadar yap biz bu seçimden galip çıkacağız. O 7’li çeteye söylüyorum, gücünüzü nereden alırsanız alın, hiçbir şekilde sizin gücünüz bizi etkilemez çünkü biz gücümüzü halktan alıyoruz. Saray’dan güç alanlar bir gün hesap verecektir" ifadelerini kaydetmişti.

CHP'nin YSK temsilcisi Hamidi Yakupoğlu, sandık kurullarının oluşumunun İstanbul’daki 39 ilçeyi de etkilediğini, ilçe belediye başkanı, ilçe belediye meclis üyesi, muhtar seçimlerinin de bu sandıklarda yapıldığını belirtmişti.

Yakupoğlu, bu nedenlerle YSK’den tam kanunsuzluk gerekçesiyle ilçe belediye başkanlıkları, belediye meclis üyelikleri ve muhtarlık seçimlerinin iptalini isteyeceklerini kaydetmişti.

Mehmet Hadimi Yakupoğlu, sandık kurullarının belirlenmesi yönteminin önceki seçimlerde de uygulandığını belirterek 24 Haziran seçimlerinin de iptalini talep edeceklerini açıklamıştı.