Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin genel görüşme açılması için önerge hazırladı.

CHP grubu tarafından TBMM Başkanlığı’na teslim edilen önergenin hemen görüşülmesini istenecek.

Meclis Başkanlığı’na verilen önergenin gerekçesinde dar bir kesimin oluşturduğu algılarla İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilmesinin Türkiye’nin geleceği adına kaygı verici olduğu ifade edildi.

6284 sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi ve Türk Medeni Kanunu’nun da yürürlükten kaldırılması için çağrılar yapıldığına dikkat çekilen önergede, “Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesi karşısında takındığı bu tutum, Türkiye’yi, kadın-çocuk hakları ve demokrasi alanında yüzlerce yıl geriye götürecek karanlık bir yola sokacak niteliktedir” denildi.

'CUMHURBAŞKANI’NIN TUTUMU DEMOKRASİYE ZARAR VERİYOR'

Cumhurbaşkanı’nın TBMM’ye ait olan yasama yetkisini kullanmaya çalışmasının demokrasiye zarar verdiği belirtilen önergede, şu ifadelere yer verildi:

 “Cumhurbaşkanı’nın, TBMM’nin yasama yetkisini ve dolayısıyla milli iradeyi hiçe sayan bu  tutumunun, diğer Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde de kendini gösterdiği, Anayasa Mahkemesi’nin kimi kararnamelerle ilgili olarak verdiği iptal kararlarından açıkça gözükmektedir. Cumhurbaşkanı’nın, kararname ve kararlarıyla TBMM’ye ait olan yasama yetkisini kullanmaya çalışması, kuvvetler ayrılığı ilkesini tahrip etmekte, her olanda kaosa yol açmakta, demokrasiye zarar vermektedir.”