ANKARA - AKP ve CHP arasında sağlanan mutabakatın ardından CHP milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu’nda yemin etti. BDP'nin ise kendilerinin dıştalandığını belirterek, ''bizimle de mutabakat yaparsa AKP Meclis'e döneriz'' dedi.

CHP'lilerin yemin krizi ile ilgili görüşmeler, sabahın erken saatlerinde başladı. Parlamento, bugün Hükümet programı üzerine görüşecekti. Görüşmeler başlamadan hemen önce sabah 10:00 sularında iki parti yöneticileri biraraya geldi. Görüşmeye, AKP'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katıldı. Görüşmede, yaşanan sorunun çözümüne yönelik bir metin hazırlandı.

ORTAK AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından ortak açıklama yapıldı. Toplantıya katılan milletvekillerinin imzasıyla yayınlanan açıklamada, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak, bugün yaşanılanlarla kıyaslanamayacak, çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğu vurgulandı. Halkın egemenliği ve milletin iradesinin, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığıyla TBMM'de hayata geçirileceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz. 12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anayasa yapılması talebiyle birlikte birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.

Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler, sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır. Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Sonuç olarak, Meclisin açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.''

CHP MYK TOPLANDI


Açıklamanın ardından bu kez CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MYK'yı topladı. 20 dakika süren toplantının ardından Kılıçdaroğlu, "Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi" diye konuştu. CHP'li vekiller MYK toplantısının bitmesinden dakikalar sonra Genel Kurul salonuna gelerek and içmeye başladı.

ERDOĞAN'IN DEMİRTAŞ YANITI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ''Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz, bunun hep açıklamasını yaptık. 'Çözüm yeri TBMM'dir' dedik. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse her şey olur'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, ''Ötekileştirildik, bu sürecin dışında tutulduk'' şeklinde açıklamalarına ise şu yanıtı verdi:

''Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip... Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır. Bunun dışında yapılanların hepsi, aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatı ile uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip, burada yeminlerini yapacaklardır.''

DEMİRTAŞ: MUTABAKAT BİZDEN GİZLENDİ

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP ve AKP arasında yapılan mutabakatın kendilerinden gizlendiğini belirterek, çözüm için diyaloga açık olduklarını ve CHP ile AKP arasında yapılan mutabakata benzer bir mutabakatın kendileri ile AKP arasında sağlanması halinde Meclis'e dönebileceklerini söyledi.

YEMİN ETTİLER

CHP MYK toplantısının sona ermesinden dakikalar sonra CHP'li milletvekilleri andiçmeye başladı. Kurul, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Anayasa uyarınca milletvekillerinin göreve başlamadan önce andiçmeleri gerektiğini söyleyen Yakut, daha önceki birleşimlerde andiçmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti. İlk olarak CHP Adana milletvekili Ali Demirçalı kürsüye gelerek andiçti. CHP'li 135 milletvekilinden, daha önce, en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlığı üstlenen İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi andiçmişti.

GÜL: MEMNUN OLDUM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP'lilerin yemin etmesini Sofya'dan değerlendirdi. Gül, şunları söyledi:

''Bundan çok memnun oldum. İşte gördüğünüz gibi diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ediyorum ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, yemin görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar. Bütün bunları biz konuşarak halledeceğiz, başkası halledecek değil. Kendi ülkemiz, kendi memleketimiz, kendi vatandaşlarımız hepimiz birbirimizin kardeşiyiz. O açıdan son gelişme beni büyük bir memnuniyete sevk etmiştir.''

ANF