CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Erbil’de çok sıcak karşılandıklarını belirterek, “Bu bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk ziyaretimiz ama emin olun son ziyaretimiz olmayacak” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki bir heyet bugün, Erbil'e geldi.

Heyette CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken ile Enver Ömür Polat da yer alıyor.
İlk olarak Selahaddin’de Başkan Mesud Barzani ile görüşen heyet, daha sonra Başbakan Mesrur Barzani ile de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Oğuz Kaan Salıcı, “Çok sıcak karşılandık. Bu kadar sıcak karşılanmaktan dolayı büyük mutluluk duyduk. Bu bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk ziyaretimiz ama emin olun son ziyaretimiz olmayacak” dedi.

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi ilişkilerine değinen Salıcı, “Bizim arkadaşlıklarımız var, dostluk bağımız var, değişik bağlarımız var, akrabalık bağımız var. Bu bağlarımızın aramızdaki ilişkileri daha iyi bir noktaya götürmesi için bir aşama olmasını istiyoruz. Siz burada huzurlu, biz de Türkiye’de huzurlu olalım. Siz burada zenginleşin, biz de Türkiye’de zenginleşelim. Güvenliğimiz ortak, birbirimizin güvenliğine katkı sunalım. Bu akrabalık bağlarını daha ileriye götürecek adımlar atalım” ifadelerini kullandı.

Salıcı, Rûdaw muhabirine yaptığı açıklamada, ortak tüm konuların diyalog yolu ile tartışılıp görüşülebileceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, “Kürt ve Türkler arasındaki sorunlar da mı?” sorusuna, “Tüm sorunlar, Türkiye ile Irak, partiler arasındaki sorunlar, HDP, KDP ve bölgedeki sorunlar da. Sorunlarımızdan bahsetmek ülkemizin geleceğinden bahsetmek daha yararlıdır” yanıtını verdi.

TSK ile PKK arasındaki çatışmaların görüşmelerde dile gelip gelmediği yönündeki soruyu da Salıcı, “Bakın, şiddet ve terör olduğunda demokratik ilişkiler kurulamaz. Bu yüzden terörizm ve şiddet durmalı ki sonra siyaset ve diplomatik ilişkiler sağlanır birlikte diyalog kurulabilir. Farklı taraflar diyalog kurabilir. Fakat silahlar konuşur ve şiddet olursa diyalog da olmaz” şeklinde yanıtladı.
Aynı zamanda CHP Parti Örgütü, Örgüt Yönetimleri ve Yurtdışı Örgütlenmelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı da olan Oğuz Kaan Salıcı, Erbil’deki görüşmelere ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Salıcı, “Erbil'deyiz… Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı'nı (OBİT) konuşuyoruz. Komşularımızla diyalog kanallarının açık tutulması için, Ortadoğu’da suların durulması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerimize

CHP HEYETİNİN TEMASLARI

CHP heyeti Erbil’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi temsilcileri ve Ezidi İnanç Önderleri ile görüşecek. Heyet daha sonra Kerkük’te; Irak Türkmen Cephesi’ni ziyaret edecek.
CHP'den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

 “Partimiz, Ortadoğu barışı ile ülkemizin bölgesel hak ve menfaatlerini önceleyen bir siyaset anlayışını benimsemektedir. Kuzey Irak’ta yapılacak görüşmelerde, bölge barışına katkı sunmak için Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ‘Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’ (OBİT) kurulmasının önemine değinilecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi, komşularla diyalog kanallarımızın açık tutulmasının önemine inanarak, Ortadoğu’da suların durulması için Ana Muhalefet Partisi olarak büyük bir hassasiyet ve sorumlulukla üzerine düşen her türlü yapıcı katkıyı sunmaya devam edecektir.”

Kaynak: Rudaw