CHP, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi. Kanun teklifinde IŞİD’in katliamından kaçmak zorunda kalan ve sınırı geçmek isteyen Êzidilerin Türkiye’ye kabulünde pasaport şartı aranmamasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda değişiklik istedi. Ağbaba, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmeye devam ettiğini ifade etti. Ortadoğu’yu bölge halkları için barınılamayacak bir hale getiren bu durum nedeniyle, yurtlarını terk etmek zorunda bırakılan halkların, kurtuluş umuduyla Türkiye sınırlarına geldiğini belirten Ağbaba, “Özellikle, bölgede çaresizliğe terk edilen Türkmenlerin, Alevilerin ve Êzidilerin karşı karşıya kaldığı soykırım tehdidine karşı sınır kapılarımızda gerekli önlemlerin ve tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.

İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Son gelinen noktada IŞİD’ten kaçan ve Türkiye’ye sığınan Êzidilerin, Şırnak’ın Silopi ilçesindeki kampta yaşamaya başladıklarını kaydeden Ağbaba, ancak pasaport kontrolü yapılan Êzidilerin turist olarak Türkiye’de bulunduklarını ve bu nedenle hiçbir hukuki statülerinin olmadığını belirtti. Diğer yandan, pasaportları olmadığı için başta küçük çocuklar olmak üzere birçok Êzidi’nin sınır kapısından Türkiye sınırları içerisine alınmadığını ifade eden Ağbaba, insan haklarına aykırı bu durumun düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Ağbaba, bu gerekçelerle 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 4. maddesinin 2. fıkrasından sonra gelmek üzere, “Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancıların Türkiye’ye kabulünde pasaport şartı aranmaz” ifadelerinin eklenmesini istedi. (Evrensel)