CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) referandum iptal başvurularının reddedilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tezcan, “Oy çokluğu ile ret edilmiş talebimiz. 10 üye ret demiş. 1 üye iptali gerekir demiş. O 1 üyeye özel olarak teşekkür ediyoruz. Karar bizi mutlu etmedi” ifadelerini kullandı.

CNN Türk canlı yayınına bağlanan Tezcan, “YSK, sayım döküm sırasındaki bu tutumu nedeniyle seçimlerde ciddi bir meşruiyet sorunu yaratmış. OHAL şartlarında yapılan referandum zaten sorunlu bir kampanya süreci yaşanmıştı. Açık oy kullandırılmasına dönük ciddi baskılar vardı. Gizli sayım usulü uygulandı. İtirazlarımızı dile getirdik. Sayım sırasında YSK seçim kanununa açık bir aykırılık ile mühürsüz oy pusulası ve zarfları geçerli hale getirmiştir. Bu karar kanuna açık bir aykırılık tekil ediyor” dedi.

CHP ANAYASA MAHKEMESİNE GİDİYOR

CHP Yüksek Seçim Kurulu üyesi Mehmet Hadimi Yakuoğlu, YSK’nin referandumun iptaline ilişkin başvuruları reddetmesinin ardından çıkışta açıklamalarda bulundu.

 YSK’nin Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi’nin referandumun iptal istemini 10’a karşı 1 oy ile reddettiğini söyleyerek, “Ancak gerekçeli kararın yazılması elbette ki zaman alacaktır. Öncelikle Anayasa Mahkemesi, ondan sonrada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar bunu götürmek zorundayız. Çünkü biz ‘hayır’a oy veren yüzde 49 seçmenin tüm sorumluluğunu taşıyoruz” dedi.