Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir hafta önce korona virüsüne yakalanan sağlık personeli sayısının 601 olduğunu açıklamıştı.

Bu konuda yeni bir veri açıklanmadı ancak CHP, korona virüsüne yakalanan sağlık personelinin sayısının daha da artacağından hareketle bu virüsün yol açtığı Covid-19’un “meslek hastalığı” sayılmasını istiyor.

CHP’nin eczacı vekillerinden Erkan Aydın da Covid-19’un “meslek hastalığı” sayılıp sağlık sektöründe çalışan herkesin devletten yasal haklarını kolaylıkla tazmin etmelerine dönük meclise bir yasa teklifi verdi.

DW Türkçe’nin haberine göre Aydın, salgınla mücadelede bir ayın geride bırakılmasına karşın sağlık çalışanlarının halen maske, eldiven, gözlük, siperlik gibi en temel ihtiyaçlarının bile düzenli olarak sağlanamadığını söyledi.

Aydın, “Bakanlıktan N-95 tipi maske gelmediği için doktor komşularımın nasıl zorluk yaşadığına bizzat tanıklık ettim. Tıpkı doktorlar gibi eczacılar da kendi imkanlarıyla kendini salgın tehlikesinden korumaya çalışıyor” dedi.

Aydın, Covid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi durumunda sağlık sektöründe çalışan ve tanı konulan herkesin maddi ve manevi hak taleplerini daha rahat dile getireceğini ifade etti. Böylece salgın tehlikesi yaşayan her sağlık çalışanının “iş kazası” geçirdiğinin kayıt altına alınacağını kaydeden Aydın, bunun da sağlık çalışanlarının tazminat süreci yürütülebilmesine olanak sağlayacağını vurguladı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN DA GÜNDEMİNDE

Sağlık Bakanlığı’nın da Covid-19’a yakalanmanın “iş kazası” sayılıp sayılmayacağı konusunda değerlendirme yaptığı öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, “Sağlık çalışanlarını korona virüsüyle mücadelede güçlü tutmak için çok yönlü çalışmamız sürüyor” açıklamasını yaptı.

YARGITAY’IN EMSAL KARARI VAR

Hukukçular da Meclis’ten karar çıkmasa bile Yargıtay’ın “emsal” nitelikte bir kararı olduğuna dikkat çekiyor.

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) avukatlarından Yıldıray Çınar, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin 15 Nisan 2019 tarihli kararına gönderme yaparak bu kararın Covid-19 tanısı konulan sağlık personeli için “emsal” sayılabileceğini söyledi.

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, bir TIR şoförünün yurt dışı görevinde H1N1 virüsü (domuz gribi) kapması sonucu hayatını kaybetmesinin iş kazası sayılabileceği yönünde bir karar vermişti.

Yargıtay’ın bu mevzuatının korona virüsü mağduru sağlık çalışanlarının iş kazası geçirdiğine ilişkin emsal olabileceğini savunan Çınar, “Hükümetin ayrıca bir düzenleme yapması da sağlık çalışanları için güvence olacak, onları sistemde güçlü kılacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Sağlık Emekçileri Sendikası da (SES) Sağlık Bakanlığının “iş kazası ve meslek hastalığı” konusunu gündeminden düşürmemesini istedi.