Adalet Kurultayı’na konuşmacı olarak çağrılan HDP üyeleri, ‘kurumsal davet’ olmadığı için katılmama kararı aldı.

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, HDP yöneticileri, CHP öncülüğünde yapılacak Adalet Kurultayı’na katılmama kararlarını şu sözlerle anlattılar: “Adalet Kurultayı için HDP’ye bir davet gelmedi. 

Parti Meclisimizin bir üyesi ile 2 milletvekilimiz konuşmacı olarak davet edildi. Partililerimize davet yapılırken de ‘Bunun partiye değil şahsa dönük bir davet’ olduğu belirtildi. Konuyu MYK’da konuştuk. Arkadaşlarımız bir partiyi temsil eden isimler. Kurumsal bir davet yapılmadığı için katılmayacaklar.”

Adalet Kurultayı’nın hazırlıklarını yürüten CHP yöneticileri ise HDP’nin kararıyla ilgili olarak, “Adalet Kurultayı için hiçbir siyasi partiye kurumsal davet gönderilmedi. Belirlediğimiz konu başlıkları üzerinden konuşmacılar belirledik ve o konuşmacıları tek tek arayarak davet ettik. Sadece siyasi partilere değil, dernek ve sendikalara da kurumsal davetimiz olmadı. Onların takdiri” değerlendirmesinde bulundular.

Adalet Kurultayı’nın taslak programına göre, “Yaşamda adalet” konusunda yapılacak panelde konuşmacı olarak HDP Milletvekili Celal Doğan da yer alıyordu. Panelde Doğan’ın yanı sıra eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, gazeteci yazar Levent Gültekin, AKUT kurucusu Nasuh Mahruki, Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Durhasan Koca ve Prof. Dr. Sencer İmer konuşacak.