CHP Grubu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçeleri hakkında TBMM Genel Kurulu’nda konuşmalar yaptı.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, elindeki “2020 bütçesi kimin bütçesi? Esnaf perişan, çiftçi çaresiz, gençler işsiz” yazılı dövizi göstererek, 2020 yılı bütçesinin “garibanın, fakirin, fukaranın bütçesi olmadığını; her zaman olduğu gibi fakirden alınıp zengine aktarılan bir bütçe olduğunu” söyledi.

CHP milletvekili Süleyman Girgin, konuşması sırasında “2020 bütçesi kimin bütçesi? Esnaf perişan, çiftçi çaresiz, gençler işsiz” yazılı dövizi gösterdi.

İktidarın 2 yıl içerisinde elektriğe yüzde 71, doğal gaza yüzde 62 zam yaptığını belirten Girgin, EPDK verilerine göre, Kasım 2018’de faturasını ödeyemediği için 14,5 milyon insanın elektriğinin, 2014-2018 arasında yine faturasını ödeyemediği için 5 milyon 400 bin ailenin doğal gazının kesildiğini söyledi.

Girgin, “Kamusal bir hak olan elektrik ve ısınma için insanlar evlerinde battaniyeye sarılarak ısınmaya başlamışsa buna çare bulmak sizin göreviniz Sayın Bakan. ‘Doğal gaz fiyatları ucuz’ diyorsunuz, el insaf” ifadelerini kullandı.

AKIN: HÂLÂ AĞAÇTAN ELEKTRİK DİREKLERİ VAR, PARAYI ALDINIZ, YEDİNİZ

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in enflasyon oranları ve döviz kurundaki değişimi gerekçe göstererek doğal gaz ve elektrik fiyatlarının ucuz olduğu yönünde açıklamasını hatırlattı.

Akın, “2004 yılında bir ailenin ortalama faturası 40 lirayken şu anda 180 lira. Şimdi buna bakarken, bu lafları söylerken şunu sormamız gerekmez mi, hangi emeklinin, çalışanın, memurun 40 lirası 180 lira oldu? Ayıptır, yazıktır, günahtır” diye konuştu.

Altyapı eksiklikleri olduğunu belirten Akın, “Gezin, Doğu’ya, Güneydoğu’ya değil, Balıkesir’e gidin. Balıkesir’de hâlâ elektrik direklerinin odundan, ağaçtan olduğunu göreceksiniz. Ayıptır hangi devirde yaşıyoruz? Parayı aldınız, parayı yediniz, nereye gittiği belli değil; sonra, milletin karşısına 50 liralık fatura 100 lira olarak çıktı. Sizi milletime şikayet ediyorum” dedi.

AK PARTİ’DEN ‘DAMAT’ İFADESİNE TEPKİ

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Akın’ı nezaketi ve zarafetiyle tanıdığını fakat bugünkü konuşmasının bu tanıma biçiminin biraz dışına çıktığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yönelik “damat” nitelendirmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Bostancı, “İnsanların akrabalık ilişkilerine değil, eğer Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanıysa yapıp ettiklerine ilişkin eleştirileriniz olur” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Akın’ın, CHP grubunun göz bebeği olduğunu belirterek, “Ahmet Akın bugün kürsüden inerken bütün Türkiye’ye şunu dedirtti; Türkiye’de enerji politikaları o kadar kötü yönetiliyor ki Ahmet Akın’ı bile bu hale getirdiniz” şeklinde konuştu.

“Damat bakan” ifadesinin uygun olmadığını anlatan Özel, “Damat ve bakan kelimelerini bir araya getirmemek lazım” dedi.

ŞAHİN: İKTİDARIN SON BÜTÇESİ OLABİLİR

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının maden ruhsatlarıyla doğaya, ağaca karşı bir tutum sergilediğini, bunun kötü bir örneğinin yakın tarihte Kaz Dağları’nda yaşandığını söyledi.

Şahin, daha önce bakanlığa yönelttiği bir soru önergesine gelen yanıtta, “Toplamda 155 firmaya 279 maden ruhsatı verildiği” bilgisinin paylaşıldığını aktardı. Şahin, “Bunun yaklaşık 115 tanesi arama, 164 tanesi işletme ruhsatı. İnanın Sayın Bakan, bu bir felaket bizim bölge için; çok yoğun sayıda madencilik faaliyetine izin vermiş bulunuyorsunuz” diye konuştu.

Yaklaşık 26 yıllık sürede, 1993 ile 2019 yılları arasında, ÇED olumlu rapor sayısının 5 bin 655, ÇED olumsuz rapor sayısının ise 54 olduğunu vurgulayan Şahin, “Yüzde 1 dahi değil. Yani bir taraftan yoğun bir madencilik faaliyetine izin veriyorsunuz, diğer taraftan da çevreyi korumuyorsunuz, doğa güzelliklerini tamamen harap halde bırakıyorsunuz” ifadesini kullandı.

Şahin, bu bütçenin iktidarın son bütçesi olabileceğini de ileri sürdü.

ÖZEL: BAKANLAR GELMEZSE KÜRSÜYE ÇIKMAYACAĞIZ

CHP Grubu adına konuşmalar devam ederken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel söz istedi.

Bütçe görüşmeleri sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Genel Kurul salonunda bulunmamasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Özel, bakanların bulunmaması halinde CHP milletvekillerinin kürsüye çıkmayacaklarını bildirdi ve TBMM Başkanvekili Mithat Sancar’dan birleşime ara vermesini talep etti.

TBMM Başkanvekili Sancar da bakanların bütçe görüşmeleri sırasında Genel Kurul salonunda bulunması gerektiği görüşüne katıldığını ifade ederek, birleşime ara verdi.

Aranın ardından Bakan Dönmez ve Bakan Selçuk’un komisyon sıralarında yer alması üzerine CHP Grubu adına milletvekilleri konuşmalarına devam etti.