İhraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’ya destek için 1 günlük açlık grevi yapan CHP milletvekilleri Meclis’te basın toplantısı yaptı.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, başbakanlığa 250 metre mesafede yapılan açlık grevinin hükümet tarafından görülmemesini eleştirerek, “Bu ülkemiz adına çok acı ve utanç verici bir durumdur” dedi.

Hükümeti barış ve kardeşliği tesis için adım atmaya çağıran Tüm “Hükümet açlık grevi yapan bu insanların derdini dinlesin. Çözüm bulsun. Eğer siz bu ülkede tüm yurttaşların hükümetiyseniz bunu yapmak zorundasınız” açıklamasında bulundu.

Ergenekon ve Balyoz davalarında yaşamlarını yitirenleri de hatırlatan Tüm “Unutmayın, ölümün pardonu, insanı yaşama döndürmüyor. Eğer adaleti sağlamazsanız, yarattığınız hukuksuzluk er-geç sizi de bulacaktır. Unutmayın adaletten kaçış yoktur. İnsanların ekmekleri ile oynamayın ölümlerine sebep olmayın” uyarısında bulundu. CHP milletvekili, açlık grevi yapan Gülmen ve Özakça’ya da yaşamlarını daha fazla riske atmamaları, en azından tedaviyi kabul etmeleri önerisinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de bir hekim olarak açlık grevinin risklerine dikkat çekti, 60 günden sonra ölümler olabileceğini söyledi. Hükümete diyalog çağrısı yapan Şeker, şunları söyledi:

“Diyalogla sorunun çözülmesini istiyoruz. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile tekrar görüştük. Onların, ailelerinin, avukatlarının talebi, hükümet yetkilileri ile görüşüp çözüme dair bir adım atılması. Biz taleplerini yetkililere ilettik. Açlık grevi yapanların talebi Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye iletildi. Canikli’den bu konuda bir geri dönüş bekleniyor.” Şeker, bir gelişme olmaması halinde destek amaçlı başlattıkları 1 günlük açlık grevini başka milletvekili arkadaşlarının devam ettireceğini söyledi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NA 2 HAFTA ÖNCE BİLGİ GİTTİ

CHP Antalya Mİlletvekili Mustafa Akaydın ise yaklaşık 2 hafta önce Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a bu durumla ilgili bilgi verdiğini, eğitimcilerin ailelerinin telefonlarını ulaştırdığını ama geçen sürede bir gelişme olmadığını söyledi. İhraçları eleştiren Akaydın, açlık grevi yapan gençlerin yanında olduğunu, ancak sağlık durumu açısından eylemin artık sonlandırılmasını istediğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle tek soruluk önerge verdi. Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi nedeniyle vücutlarının beşte birini kaybettiğini belirten Altıok “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça gözlerimizin önünde eriyip giderken sessiz kalmak, bir adım atmamak, görmezden ve duymazdan gelmek hiç mi vicdanınıza dokunmuyor” diye sordu.