TBMM’de süresi uzatılması beklenen tezkereyle ilgili CHP’nin nasıl bir tavır izleyeceği Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki akşam toplanan MYK’de tartışıldı ve Tezkereye ‘Evet’ denilmesi kararlaştırıldı.

Cumhuriyet'ten Fırat Kozak'ın haberine göre Kılıçdaroğlu’nun, tezkereye geçen yılın aksine “evet” oyu verilmesi gerektiğini vurguladığı öğrenildi.  Kılıçdaroğlu, “’CHP, PKK ’ya dokunmayın dedi’ diye karşı propaganda yaparlar. Bu nedenle evet dememiz gerekiyor” dedi. Bazı MYK üyeleri tezkereye “evet” denilmesine karşı çıktı. Bazı üyelerin “Evet dersek, HDP’ye büyük kentlerden giden emanet oyları geri alamayız” dediği öğrenildi. Ancak tezkereye “evet” denilmesi kararlaştırıldı. Ancak, yaklaşık 20 milletvekilinin bugünkü oylamaya katılmayacakları öğrenildi.

'SORUMLULUK ALAMAYIZ'

Bir milletvekili, “Güvenoyu alamamış bir hükümet şimdi savaş için Meclis’i toplamak istiyor. Bu tezkereye dayanarak yarın Suriye ile savaşa girersek bunun sorumluluğunu alamayız” dedi. Bir diğer vekil ise “Elbette parti disiplinine uygun hareket ederiz ancak kimse bizden Erdoğan’ın tezkeresine evet dememizi de beklemesin” diyerek oylamaya katılmayacağını söyledi.

Bir başka milletvekili de “Geçici bir hükümetin bu denli kritik bir karar alması doğru değil” dedi. Toplantıda, aday adaylığı için RTÜK’ten istifa eden Ali Öztunç’un yerine partinin grup danışmanı İsmet Demirdöğen’in aday olması benimsendi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu, Gaziantep Gazeteciler Derneği’nde “Tezkereyle ilgili ‘yarın göreceksiniz’ dediniz ama sosyal medyada CHP’nin evet diyeceği noktasında. Siz savaşa da saray savaşı diyorsunuz, bu bir çelişki doğurmaz mı?” şeklindeki soruya “Çelişki doğurmaz” yanıtını verdi.