CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorunuyla ilgili 2015 yılında yayımladıkları raporu güncelleyeceklerini açıkladı.

Çalışma için henüz görevlendirme yapılmadı ama anayasadan dış politikaya konuyu bir çok yönüyle yeniden ele alacak bir komisyonun kurulması bekleniyor.

RAPORDAKİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre CHP’nin Kürt Sorunu’yla ilgili 2015 yılında hazırlanan “22 Soru 22 Cevap” başlıklı raporu, MYK’da onaylanarak kamuoyu ile paylaşılmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan raporda, Kürt Sorunu’nun ‘güvenlikçi’ yöntemlerle çözülemeyeceği belirtiliyor, çözüm adresi olarak Meclis gösteriliyordu. Raporda TBMM’de siyasi partilerin katılımıyla bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulması, Ortak Akıl Heyeti, Gerçekleri Araştırma Komisyonu oluşturulması gibi öneriler yer alıyor, temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi için Siyasi Partiler Kanunu’ndan Terörle Mücadele Kanununda değişikliklere çok sayıda değişiklik teklifi yer alıyordu.

CHP yetkililerinden alınan bilgiye göre raporun yayınlandığı tarihten bu yana hem Türkiye’de hem de dünyada yeni gelişmeler yaşandı. Özellikle Suriye merkezli gelişmeler bu açıdan önem taşıyor. Ayrıca raporun yayımlandığı 2015 yılından sonra Anayasa değişikliği yapılarak yeni bir yönetim sistemine geçildi. Bu açıdan da raporda yeni düzenlemeler yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, raporun güncellenmesiyle ilgili MYK üyelerinden henüz bir görevlendirme yapmadı. Ancak bu çalışma için 1 ya da 2 MYK üyesi görevlendirilebileceği, kurulacak komisyonda daha önceki raporu hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra anayasa, dış politika, insan hakları, ekonomi konularında uzman kişilerin yer alması gerektiği ifade ediliyor.

‘SADECE İNSAN HAKLARI MESELESİ DEĞİL’

Bir parti yöneticisi Kürt sorunu raporunun güncellenmesiyle ilgili, “Bu mesele tek başına bir insan hakları meselesi değil. Bu mesele bir yandan dış politika meselesi, bir yandan toplumsal barış, demokrasinin içselleştirilmesi, bir taraftan ekonomi meselesi. Böyle önemli bir konu Meclis’ten dış politikaya bir çok boyutuyla ele alınmak zorunda. CHP’nin bu konuda daha önce yaptığı önemli çalışmaları, ciddi bir birikimi var. Güncellemeyi yapacak MYK üyesi veya üyeleri konuyu tüm boyutlarıyla ele alacak bir komisyon oluşturacaklardır” dedi.