CHP'de bazı illerde 'fermuarlı' ön seçim kararı alınması sonrası kimlerin kontenjan adayı olacağı tartışılıyor. Kulislere göre kendisi 3'üncü sıradan aday olacak olan CHP lideri Kılıçdaroğlu 'A Takımı'nın tamamını kontenjan adayı yapacak.

Ercan Sarıkaya'nın Radikal'de yer alan kulis haberine göre Parti Meclisi’nin kararına göre CHP , 41 ilde ön seçim 10 ilde de eğilim yoklaması yapacak. Ön seçim ve eğilim yoklaması yapılacak bu illerde 39 milletvekili kontenjanı Genel Merkeze ayrıldı.

Fermuar sistemi olarak nitelendirilen yönteme göre, İstanbul, Ankara , İzmir, Antalya, Aydın, Trabzon, Muğla, Adana, Adıyaman, Mersin, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Kayseri ve Zonguldak’tan toplam 39 aday CHP Genel Merkezi tarafından belirlenecek. Parti Meclisi’nde alınan karar gereği İstanbul, Ankara ve İzmir’de birinci sıra adayları kadın olacak.

Peki fermuarlı ön seçimde kontenjan adayları yani ‘fermuarın 39 dişlisi’ kimler olacak? Şimdi CHP kulislerinde en çok konuşulan konu bu... Kulislere göre mevcut 18 kişilik MYK üyelerinin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dahil 17 tanesi ön seçime girmeyecek ve kontenjan adayı olacak. MYK üyelerinden sadece Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın seçim bölgesi Malatya’da da eğilim yoklamasına gireceği dile getiriliyor. CHP kulislerine göre birinci sıra kadın aday, ikinci sıra ön seçimden gelecek adaya ayrıldığı için CHP lideri Kılıçdaroğlu seçimlere İstanbul 2’nci bölge üçüncü sıradan milletvekili adayı olarak katılacak.

CHP kulislerinde eski şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de İstanbul 2. Bölge kontenjanından aday olabileceği dile getiriliyor.

İstanbul’da ‘fermuarın diğer dişlileri’ olarak sayılan kontenjan adayı olabilecek isimler ise şöyle sıralanıyor: “Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata Genel Başkan Danışmanı Erdoğan Toprak, Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Engin Altay.”

Parti içinde en çok tartışılan isimlerden olan Mehmet Bekaroğlu’nun ise İstanbul birinci bölge 5’inci sıradan aday gösterilmesi bekleniyor. İddiaya göre İzmir’de ilk iki sıradaki kadın adaylar Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ile Güldal Mumcu olacak. Parti Sözcüsü Haluk Koç’un da İzmir’den kontenjan adayı olacağı öne sürülüyor.

Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik’in Ankara birinci bölge üçüncü sıradan da aday gösterilmesi bekleniyor. Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl ve Seyhan Erdoğdu ile Grup Başkanvekili Levent Gök’ün de Ankara kontenjanından aday olacağı dile getiriliyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi esik dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe'nin de adı Ankara kontenjanı için geçiyor.

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın Aydın, Faik Öztrak’ın Tekirdağ, Volkan Canalioğlu’nun Trabzon birinci sıra kontenjan adayı olacağı öne sürülüyor.