CHP'li Tanrıkulu 'Kürt meselesinde algı ve beklentiler' araştırmasının sonuçlarını değerlendirdi. Tanrıkulu ortada hiçbir somut girişim ve proje olmadan, CHP’nin Kürt Sorunu’ndaki sicili ortadayken seçime 5 gün kala CHP’nin Kürtlerin taleplerinin ilerisinde hedefler koyduğunu iddia etti.

Daha önce Başbakan Erdoğan da, içi boş bir “açılım” söylemiyle göz boyamış, kendi kendini Kürt Sorunu’nun bittiğine bile ikna etmişti. CHP, Başbakan’dan da hızlı çıkarak hiçbir şey yapmadan kendi kendini demokrasi şampiyonu ilan ediverdi.

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bir yanda inkar ve asimilasyon bitmiş yalanını ileri sürmeye devam eden AKP, diğer yanda ise, araştırmanın ortaya koyduğu çıplak gerçekler ve bu gerçekler ile örtüşen CHP’nin sözleriyle politikası. Tercih halkımızındır" dedi.

Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 2010’da 10 bini aşkın denekle gerçekleştirilen "Kürt meselesinde algı ve beklentiler" araştırması ile CHP’nin seçim raporları ve bildirgelerinde bu konuya ilişkin görüşlerini karşılaştırdı.

-"BAŞBAKAN VE AKP KURMAYLARINA KİTABI HEDİYE EDECEĞİM"-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AKP kurmaylarına kitaplaştırılan bu araştırmayı hediye edeceğini ifade eden Tanrıkulu, şöyle dedi: "Başbakan ve AKP 9 yıllık iktidar dönemlerinde ve özellikle de 367 rüzgarını ve 27 Nisan e-muhtırasının yarattığı rüzgarı da arkalarına alarak Kürtlerde yarattıkları beklentilerin yalan olduğunun ortaya çıkmasıyla içine girdikleri hezeyan ve saldırganlığa en güzel cevap bütün bu tartışmaların henüz gündeme oturmadığı dönemde yapılmış olan bir araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ile tuzla buz olmuştur. ‘Kürt sorunu kalmamıştır, inkar ve asimilasyon bitmiştir’, diyen Erdoğan ve diğer AKP kurmaylarına bugünlerde kitaplaştırılan bu araştırmayı hediye edeceğim. Okusunlar ve öğrensinler. Ama bir ön hazırlık olarak şimdi bu araştırmadan bazı çarpıcı sonuçları hem Başbakan’a hem de onun yalanlarının artık para etmediği kamuoyumuza ve halkımızın bilgisine sunuyorum."

-KARŞILAŞTIRMA YAPTI-

Tanrıkulu, söz konusu araştırmanın sonuçları hakkında şöyle dedi:

"2010 yılı temmuz ayında 10 bini aşkın denekle gerçekleştirilen ‘Kürt meselesinde algı ve beklentiler’ araştırması KONDA araştırma imzasıyla kitaplaştırıldı. Kitap, ‘Kürt meselesi’ olgusunun tüm boyutlarını hem rakamsal olarak gözler önüne seriyor hem de bu rakamların analizlerini anlaşılır bir dille ortaya koyuyor. Kürtler’in onay yoğunluğu sırasıyla çözüm politikaları sıralamaları şöyledir:

1-Güneydoğu bölgesinin ekonomik olarak gelişmesinin, kalkınmasının sağlanması (yüzde 94,3).

2-Kürt adet ve göreneklerinin yaşayıp gelişmesine devletin katkıda bulunması (yüzde 88,9).

3-Kürtler’in kendi dillerinde yayın hakkının tam olarak kabul edilmesi (yüzde 87,2).

4-Kürtler’in kendi dillerinde eğitim hakkının kabul edilmesi (yüzde 82,1).

5-Anayasada değişiklik yapılarak Kürt kimliğinin varlığının anayasal olarak tanımlanması (yüzde 73,7).

6-Belediye ve il özel idarelerinin halkoyu ile seçilmiş meclislerine geniş yetkiler verilmesi (yüzde 70,9).

7-Milletvekili seçimlerinde barajın kaldırılması (yüzde 59,1)."

-"KÜRTLER’İN TALEPLERİNİN İLERİSİNDE HEDEFLER ORTAYA KOYMUŞTUR"-

CHP’nin seçim raporları ve bildirgelerinde bu konuya ilişkin CHP’yi siyasi, ahlaki ve hukuki olarak bağlayan tespitlere ve vaatlere de dikkat çeken Tanrıkulu, şöyle dedi:

"CHP kamuoyuna açıklamış olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Stratejisi ile yukarıda belirtilen araştırma sonuçlarının ilk iki noktasını karşılamaktadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu için yüzde 9,5 kalkınma hızı ve kamu yatırımlarına öncelik bu konulardaki talepleri karşılamaktadır.

CHP Demokrasi ve Özgürlükler Raporu ve hedefleri ile yukarıdaki sonuçların 3., 4., 6., ve 7., maddelerini karşılamaktadır.

CHP yeni anayasa hedefi ve bu anayasanın içeriği, hazırlanış biçimi ve süreci ile ilgili olarak kamuoyuna sunduğu rapor ile bu araştırma sonuçlarının 5. maddesini karşılamaktadır.

Yani CHP’nin Seçim Bildirgesi ve raporları ile söz verdiği hedefleri bu araştırmanın 7 sonucunun yüzde yüz karşılığını fazlasıyla karşılamaktadır. Ancak sadece bu kadar değil. Tüm bunların yanında CHP koruculuk sisteminin kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası’nın çağdaş AB normları çerçevesinde düzenlenmesi, Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi, Muğlalı kışlası gibi militarizmi ve baskıyı çağrıştıran isimlerin değiştirilmesi gibi hedefleri ile Kürtler’in taleplerinin ilerisinde hedefler ortaya koymuştur."

-"TERCİH HALKIMIZINDIR"-

"Tercih halkımızındır" diyen Tanrıkulu, "Halkımızın tercihi ve sağduyusu AKP yalanlarını, Erdoğan’ın saldırganlığı ve hezeyanlarını yerle bir edecektir. Halkımızın sağduyuyu demokrasimizin de güvencesidir, özgürlüklerimizin de garantisidir" dedi.