HDP, referandumun startını eş genel başkanlarının bulunduğu Edirne ve Kandıra cezaevlerinin önünde verdi. HDP’liler referandumun eşit ve adil koşullarda gidilmediğine dikkat çekmek için startı buralardan verdiğini belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) referandum mitinglerinin startını Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi ile Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın bulunduğu Kandıra Cezaevi önünde engelleme üzerine HDP İl Binasında yaptığı açıklama ile verdi. 

Edirne Cezaevi önünde bir araya gelen heyette, HDP Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, Eş Genel Başkan Yardımcıları Serpil Kemalbay ve Sezai Temelli, HDP MYK üyesi Çilem Öz, HDP İstanbul İl Eş Genel Başkanı Esengül Demir ve ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu yer aldı. HDP Edirne İl Örgütünün katılım sağladığı cezaevi önündeki açıklama öncesi jandarma ve cezaevi yönetimi tarafından alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Açıklamada "Mutlaka kazanacağız, Hayır hepimiz kazanalım" pankartı açıldı. 

‘MART’I KAZANDIĞIMIZ GİBİ 16 NİSAN’DA DA MUTLAKA KAZANACAĞIZ’

Açıklamada ilk olarak konuşan ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu, 21 Mart'ta Türkiye ve Kürdistan halklarının özgürlük ateşini birleştirdiğini söyleyerek, "Vekillerimizle Mart'ı kazandığımız gibi 16 Nisan'da da mutlaka kazanacağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serpil Kemalbay ise, Türkiye halkları için kritik referandum çalışması içerisine girdiklerini söyleyerek, “Partimize yönelik rehin alma, baskı ve şiddeti göz ününde bulundurduğumuzda önemli bir karar aşamasında olduğumuzu düşünüyorum. Mutlaka kazanacağız” diye konuştu. 

‘ADİL VE EŞİT BİR REFERANDUM ÇALIŞMASINDAN SÖZ EDİLEMEZ’

Daha sonra konuşan Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ise, Marmara ve Trakya Bölgesi’nde startı verilen referandum çalışmalarının ilkini, 6 milyon insanın oylarıyla seçilmiş vekillerin bulunduğu cezaevi önünde basın açıklaması yapmanın önemine vurgu yaptı. Kampanya ve seçim propagandası için diğer parti başkanları ve vekillerinin meydanlarda ve alanlarda rahatlıkla referandum çalışması yaptıklarını belirten Buldan, “Bizim başkanlarımız ve vekillerimizin rehin tutulduğu bir süreçte referandum çalışması yapıyoruz. Bunun adil ve eşit olmadığını düşünüyoruz. Zaten başkanlarımızın cezaevinde tutulduğu bir süreçte ne adil ne de eşit bir referandum seçiminden bahsedemeyiz. Onlar rehin alınmış olabilirler ancak onların yerine ‘Hayır’ı güçlü bir şekilde yürüteceğimize söz veriyoruz” diye belirtti.

‘HAYIR'I ALTIN HARFERLE YAZACAĞIZ’

16 Nisan’ın tarihi bir fırsat olduğunu ifade eden Buldan, Edirne’de yaşayan Roman, Pomak, Kürt, Alevi Türk yurttaşlara çağrıda bulunarak, “Aydınlık ve güçlü Türkiye için tercihinizi ‘Hayır’dan yana kullanın” dedi. “18 maddelik anayasa taslağı Türkiye halklarına hiçbir şey getirmeyecek ve hiç kimse ‘Evet’ demeyecek” diyen Buldan, 16 Nisan sabahı Türkiye’nin özgür yarınları açısından tercihimizi ‘Hayır’dan yana kullanacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Bu baskılara ve zorluklara rağmen 16 Nisan’da kocaman bir ‘Hayır’ı altın harflerle yazacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Buldan son olarak, tutuklu bulunan vekillerin bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Yapılan basın açıklaması ardından Edirne’de bulunan kurumlara ziyaretler gerçekleştirildi. 

KANDIRA'YA VALİLİK İZİN VERMEDİ

HDP referandum mitinglerinin startını HDP'li vekiller ile DBP'li siyasetçilerin tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi önünde vermek için planladığı basın açıklaması valilik tarafından engellendi. Bunun üzerine HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan HDP MYK üyesi Gülsüm Ağaoğlu, HDP Parti Meclisi üyesi Hüseyin Göze ve yurttaşların katılımıyla Kocaeli İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. 

'REHİN ALMALARI KINIYORUZ'

Basın toplantısında ilk olarak söz alan Gülsüm Ağaoğlu, Kandıra Cezaevi önünde yapacakları basın açıklamasına izin verilmemesini kınadı. HDP'li vekillere dönük tutuklamaların siyasi olduğunu belirten Ağaoğlu, “Siyasi süreçten bahsetmek gerekirse, bizim siyasi seçilmişlerimiz siyasi rehin alma operasyonlarıyla alındılar ve hala içeride tutuluyorlar. Bütün bunlar siyasi olarak HDP’nin iradesini kırmak yönündedir. Biz özellikle eş başkanlarımız özelinde yapılan rehin almaları kınıyoruz" dedi. Ağaoğlu, “Kadın vekillerimiz, temsiliyetlerimizin birçoğu Kandıra’da rehin tutuluyor. Kadın temsiliyetine yönelik uygulama olduğunu biliyoruz. Bu devletin kararlarını tanımıyoruz" diye kaydetti.

SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Daha sonra söz alan HDP Milletvekili Garo Paylan da şunları söyledi: “Binlerce kamu görevlisiyle bizi engellemeye çalışmaları ne kadar korktuklarını gösteriyorlar. Sözümüzü, sesimizi, irademizi kesemediler, kesemeyecekler. Bu uygulamalarını da sandığa götürecekler. Bugün itibariyle 'Hayır’ın ne kadar güçlü çıkabileceğini göstereceğiz." Türkiye halklarına seferberlik çağrısı yapan Paylan, "Gelin ‘Hayır’ diyelim ki bir daha bu uygulamaları yapmaya cesaret edemesinler. Siyasette devran dönecek. Seferberlik ruhuyla 'Hayır' kampanyasında buluşalım" diye konuştu.