Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 30 Mart yerel seçimlerinin ardından yükselen tansiyon yerini kısmi sakinliğe bıraktı.

AKP’den belediye başkanı seçilen Menderes Atilla görevine başladı.

Fakat seçimlerde usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddialar bitmiş değil.

BDP ilçe seçim kurula yaptığı itirazın reddedilmesi sonrası seçimleri il seçim kuruluna taşıdı.

BBC Türkçe’den Zübeyde Sarı'ya konuşan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Bilinci seçimlerde hukuksuzluk yapıldığını belirterek halk iradesine saygı gösterilmediğini ifade ediyor.

AKP’nin Ceylanpınar ilçe başkanı Ahmet Güntekin ise demokratik yapılan seçimlerde galip geldiklerini dile getirirken, bazı kesimlerin yenilgiyi tahammül edemedikleri için sokaklara döküldüklerini söylüyor.

SURİYE ETKİSİ

Suriye-Türkiye sınırının sıfır noktasında yer alan stratejik açıdan önemli bir ilçe olan Ceylanpınar ile Suriye’nin Serekaniye ilçesi arasında sınır kapısı bulunuyor.

Bölge Suriye’de yaşanan iç savaştan en çok etkilenen yerlerin başında geliyor.

Buradaki seçimlerde Suriye’deki gelişmelerin de etkili olduğu görülüyor.

BDP milletvekili Bilinci’ye göre Ceylanpınar belediye başkanlığının AKP’ye geçmesi durumunda Suriye’nin kuzeyindeki Rojava ile sınır kapısı “çetecilerin eline bırakılmış” olacak.

Bilinci “Malum aday çetecilerle çekilmiş fotoğraflarıyla zaten daha önce teşhir edildi ” diyor.

Bilinci bölgede Kürt-Arap çatışması çıkartılmaya çalışıldığını düşünüyor. Bu çatışma ile ilgili AKP’yi suçlayan Bilici, bölgede durumun çok tehlikeli bir boyuta geldiğini vurguluyor.

Bu iddialar AKP’nin Ceylenpınar ilçe başkanı Güntekin tarafından reddediliyor. Güntekin ilçede 6 bin Arap olduğunu belirterek AKP’nin 16 bin oy aldığını söylüyor.

“Bize oy verenlerin çoğu Kürtlerdir. Burada Arap-Kürt çatışması tetiklenmez. Hepimiz yeğeniz akrabayız”

Ceylanpınar’daki seçim sonuçları ile ilgili BDP tarafı tam olarak vazgeçmiş değil. BDP’li Bilinci, seçimler konusunda “demokratik ve hukuksal bütün hak arayışlarımızı sürdüreceğiz” diyor.

Ama AKP için ise seçim süreci geride kaldı.

AKP’li Güntekin bundan sonra kendileri için hizmet ve kardeşlik zamanı olduğunu söylüyor.

“Halk bizi tercih etti. Beş sene bizi deneyecekler, eğer memnun kalmazlar ise tekrar onları seçerler. Herkesi sükûnete davet ediyorum” diyor.