Çerkesler, Haber Türk yazarı Murat Bardakçı'nın Çoğulcu Demokrasi Partisi (ÇDP) özelinde Çerkeslere yönelik ithamlarına tepki gösterdi.

İstanbul Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçın, "ÇDP'yi eleştiriyormuş gibi yapıp Çerkesleri inciten ifadeler kullandı," derken, Bardakçı, Çerkeslerden özür dilemeye davet edildi.

BARDAKÇI'YA 'ÖZÜR DİLE' ÇAĞRISI

Murat Yalçın konu ile ilgili şunları söyledi:

"Bardakçı 2011 yılında ''Bir Çerkes açılımı eksikti' yazısı ile Çerkeslerin tepkisini çekmişti. Habertürk önünde Çerkesler beş hafta boyunca, tam da Bardakçı'nın canlı yayını esnasında, protesto gösterisi yapıp Bardakçı'yı şaşırtmıştı. Aynı Bardakçı o kadar süre sonra yine kalkıp ÇDP'yi eleştirmek bahanesiyle Çerkesleri inciten ifadeler kullandı. Ne Bardakçı ne de başka biri, Çerkeslerin vatanseverliğini ve bu ülkeye vermiş olduğu değeri sorgulamak hakkına sahip  değildir. Bardakçı gündeme gelmek adına Çerkesleri kullanamaz.

Çerkesler; anayasal ve demokratik hak taleplerini eşitlik vurgusuyla dile getirmektedir. Demokratik taleplerimizi tüm Türkiye halkı için istemekteyiz. Ayrıcalık yapılması beklentimiz olmadığı gibi tüm kültürlere ve inanç gruplarına yaşama imkanı sağlayan eşit bir anayasa yapılması beklentisi içerisindeyiz. Yüz elli yıldır bu topraklarda tüm değerleri ile var olma mücadelesi veren Çerkesler, her dönemde vatan ve bağımsızlık uğruna üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiş, canları ve kanlarıyla her cephede vatanseverliklerini ortaya koymuştur. Çerkeslerin, vatanın bağımsızlığı ve bütünlüğü ile ilgili bu duruşu asla bozulmayacaktır. Anavatanımız Çerkesya ve şu an yaşadığımız Türkiye arasında güçlü ilişkiler kurulması, kültürümüzün yaşatılması adına Çerkesler olarak her alanda mücadeleye devam edeceğiz.

Çerkeslerin gayesini ve söylemlerini çarpıtan Murat Bardakçı'yı da sözkonusu incitici ifadelerden dolayı Çerkes toplumundan özür dilemeye davet ediyorum."

BARDAKÇI NE DEMİŞTİ?

Murat Bardakçı, Haber Türk'te yer alan "Vatana ve millete hayırlı olmasın!" başlıklı yazısında, ÇDP üzerinden Çerkeslere ağır eleştiriler getirerek, demokratik-anayasal hak talebinde bulunan Çerkeslere ''Moskoftan isteyin'' demişti.

Bardakçı'nın yhakarete varan yazısının bir kısmı şöyleydi:

"Tamam, 'anavatan' Kafkasya ama 'vatan' iki asra yakın bir zamandan buyana Türkiye’dir ve aradan geçen bu kadar zaman sonra bile kendilerini hâlâ “buranın vatandaşı” hissedemeyenlerin bahane olarak ortaya sürdükleri taleplerinin muhatabı Türkiye değil, başkasıdır: 'Anavatan'a hâkim olan 'Moskof Devleti'!

Çerkes nezaketine ve terbiyesine tamamen ters düşen, üstelik nankörük ve vefasızlık misâli olan bu son girişim hakkındaki temennimi tekrar edeyim: Çoğulcu Demokrasi Partisi, vatana ve millete hayırlı olmasın!"

Kaynak: Demokrat Haber