Türkiye’de demokratikleşme sürecinin Türklerle Kürtler arasına sıkıştırılmasına tepki gösterdiklerini belirten Çerkesler siyasi parti kurmaya yöneldi.

Yeni oluşturulan  www.cogulcudemokrasihareketi.org isimli sitelerinde bir Manifesto yayınlayarak “Çoğulcu Demokrasi Hareketi” (ÇDH) adıyla örgütlenme başlattıklarını ifade eden Çerkesler,  hareketlerinin, süreçten dışlanan bütün kesimleri içine alacağını ve 2014’ün sonbaharında da resmi kuruluşunu tamamlayarak siyasi partiye dönüşeceğini duyurdu.

Hareketin vasfının, “ÇDH, sivil, bağımsız, tüm insanların mutluluğunu artıracak siyasetler geliştirmeyi hedef alan toplumsal-politik bir harekettir” sözleriyle ifade edildiği manifestoda,  çoğunluğun mutlak hakimiyetinin reddedildiği belirterek azınlıktakilerin siyasal ve kültürel haklarının kabul edilmesi isteniyor.

“Başlatılan demokratikleşme sürecinin ‘sadece Türklerle Kürtler arasında halledilecek bir sorunmuş gibi’ ortaya konulmasına  karşı olunduğu” belirtilen manifestoda, “ÇDH, süreçten fiilen dışlanan, Çerkesler, Lazlar, Boşnaklar, Gürcüler, Arnavutlar, v.d. etnik gruplar ile inanç gruplarının haklarının kazanılması için özellikle mücadele eder. Etnik kimlik meselesi demokratik mücadelenin ayrılmaz bir parçasıdır, pazarlık konusu edilemez” deniliyor. Açıklamaların tamamına www.cogulcudemokrasihareketi.org adresinden ulaşılabilir.

Hareketin değişik meselelere dair perspektiflerinin ortaya konulduğu Manifesto’da Hareketin siyasi partiye dönüşeceği belirtilerek, “ÇDH, toplumsal barış, adalet ve refahı tesis etmeye yönelik programıyla en geç bir yıl içerisinde yaşama geçirilecek ve ÇOĞULCU DEMOKRASİ PARTİSİ (ÇDP)ismini alacak yeni siyasi oluşumun öncülüdür. Partinin kuruluşuna kadar ilkeli ve etkili siyaset yapılmasının iç ve dış koşullarını hazırlamayı kendine görev bilir.” deniliyor.

250 İMZALI DESTEK AÇIKLAMASI

Öte yandan ÇDH’nin çıkışına 250 imzalı bir destek açıklaması geldi. 21. yüzyılla birlikte Türkiye ve dünyanın yeni bir dönemece girdiği belirtilen destek açıklamasında, her gün bir kaçıyla tanışılan yeniliklerin toplumu hızla dönüştürdüğü ifade edilerek, tüm bastırılmış kimliklerin bir bir su yüzüne çıkarak, örgütlendikleri ve hak arama mücadelesine girdikleri belirtiliyor.

Çoğulcu Demokrasi Hareketi’nin böyle bir zeminde ortaya çıktığı belirtilerek, ÇDH’nin “Az oldukları için görmezden gelinenlerin, ezilenlerin, dayatılanların, avutulanların, çoğunluğun içinde boğulup yok edilmek istenenlerin haklarını savunmak, hukuklarını korumak için yeni bir mücadele cephesi açtığı” ifade ediliyor.

Destek Çağrısı şu cümlelerle sona eriyor: “Bizler, Çoğulcu Demokrasi Hareketi’ni,  Manifesto’sunda yer alan düşüncelerin yayılması ve toplumsal hayatımıza yerleşmesi gayesiyle çıktığı yolda imza ve imkanlarımızla destekliyor; aşağıda belirtilen ilkelere duyarlı insanlarımızı da Çoğulcu Demokrasi Hareketi’nin mücadelesine omuz vermeye çağırıyoruz.”

Daha geniş bilgi edinmek için: www.cogulcudemokrasihareketi.org

Kaynak: www.ozgurcerkes.com