Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan Çerkesler, anavatanları Kuzey Kafkasya’dan Ruslar tarafından sürgün edilişlerinin 151’inci yıldönümünde protesto yürüyüşü yaptı.

Milliyet'te yer alan habere göre, Reyhanlı Çerkes Derneği önünde toplanan Türkiyeli ve Suriyeli Çerkesler ellerindeki “sloganların yer aldığı” flama, bayrak ve afişleri taşıdı.

Dernek önünden hareket eden ve yaklaşık 1 kilometre yürüyen kalabalık Reyhanlı Atatürk Caddesine gelerek ellerinde ’Soykırım, sürgün insanlık suçudur’, ’21 Mayıs’ı unutmadık unutturmayacağız’ yazılı döviz taşıdı.

Reyhanlı Çerkes Derneği Başkanı Uğur Pihava, “Sürgünde rol oynayan imparatorlukların bugünkü mirasçıları Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’na sesleniyoruz, uğradığımız bu tarihi haksızlığı sona erdirin” dedi.

Vatanımızla yeniden kucaklaşmamız için önümüzü açın diyen Pihava, şunları söyledi:

“Çerkesya’ya dönüşümüzü kolaylaştırın. Bize çifte vatandaşlık verin. Anavatanımız da barış ve istikrar içinde yaşamamıza fırsat tanıyın. Bugün dünyanın her tarafında meydanları dolduran Çerkes halkı ve dostları olarak, halkımızın yaşamış olduğu soykırım ve sürgünü unutmayacağız ve unutturmayacağız“ diye konuştu.

Reyhanlı Dernek Başkanı Pihava, şöyle devam etti:

“İntikam değil adalet istediğimizi soykırımın ve sürgünün dün olduğu gibi bir insanlık suçu olduğunu, umudumuzu hiç kaybetmeden Çerkes halkının ulusal, demokratik mücadelesini sürdüreceğimizi, Dünyadaki demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, ezilen halkların yanında olacağımızı buradan tüm dünya kamuoyuna duyururuz” şeklinde konuştu.

Grup daha sonra olaysız dağıldı.