Meclis'te cemevi açılmasını isteyen CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, talebine olumsuz yanıt veren Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in tutumunu mahkemeye taşıdı

 

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, bir mescidin bulunduğu TBMM’de Alevilerin ibadet yeri olan cemevi açılmasını reddeden TBMM Başkanı Cemil Çiçek hakkında dava açtı.

 

Çiçek’in Meclis’te cemevi açılmasına izin vermemesin, anayasanın laiklik, din ve vicdan özgürlüğü ilkeleri ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu bildiren Aygün, “TBMM Başkanlığı’nın Alevi inancını tanımlama, hak ve yetkisi yoktur. Bu hak ve yetki tamamen Alevi-Bektaşi-Kızılbaş inancına mensup vatandaşlara aittir” görüşüne yer verdi.

 

Kendisi de Alevi olan CHP Tunceli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Hüseyin Aygün, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilmek üzere Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtığı davada, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, TBMM’de “cemevi açılması” talebinin reddetmesinden şikâyetçi oldu. Meclis’te cemevi açılması talebi ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bu talebe verdiği olumsuz yanıtı da dosyaya koyan Aygün, Çiçek’in, “Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre Alevilik ayrı bir din olmayıp ‘İslam içi bir oluşum, İslamın tarihi süreçte ortaya çıkmış bir zenginliği’dir ve İslam dininin ibadet yerleri camilerdir” gerekçesini gösterdiğine işaret etti.

 

Dava dilekçesinde, TBMM Başkanlığı’nın Alevi inancını tanımlama yetkisi olmadığı bu hakkın tamamen, bu konuda ancak Alevi-Bektaşi-Kızılbaş inancına mensup olan yurttaşlara ait olduğunu belirten Aygün, Çiçek’in ret kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırı olduğunu ifade etti. Aygün, dava dilekçesinde cemevi açılması talebiyle yaptığı başvurunun TBMM Başkanlığı’nca verilen “ret” yanıtının iptal edilmesini istedi. (CUMHURİYET)